Prvo pravilo pri stročjem fižolu je, da ga nikoli ne smemo jesti surovega. Vsebuje namreč strupeno beljakovino fazin, ki lahko povzroče hude želodčne težave. Torej ga vedno dobro prekuhamo. Tanka dolga stročnica, ki jo obiramo od maja do oktobra, pa sicer vsebuje veliko hranilnih snovi, folne kisline, vitamin C, kalij in magnezij ter balastne snovi, ki pospešujejo prebavo, nižajo raven holesterola, delujejo protivnetno ter ščitijo pred nastankom rakastih celic. 

Foto: Kamila i Wojtek Cyganek/Shutterstock


Poživlja celotno telo

Stročji fižol je nekoč veljal za hrano revežev, zdaj pa dosega visoko ceno na trgu in je tudi med bolj zaželenimi jedmi v »haûte cuisine«. In menda ni do prebave prijaznejše oblike fižola, kot je prav stročji. Zaradi omenjenih visokovrednih beljakovin deluje poživljajoče na celotno telo. Odpravlja tudi utrujenost in pomaga pri preskrbi celic s kisikom, spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu, krepi delovanje živčnega sistema in jeter ter pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil.

Pazljiv nakup

Izbiramo lahko med različnimi oblikami, barvami in vrstami stročjega fižola; lahko je dolg ali kratek, ploščat ali okrogel ter rumene, svetlo ali temno zelene barve. Pri nakupu pa moramo biti pazljivi, da izbiramo čim bolj sveže nabrane, čvrste stroke brez madežev in mehkejših delov. Sveži stroki so napeti in glasno počijo, ko jih prelomimo. 

Foto: Ivaschenko Roman/Shutterstock

Priprava stročjega fižola je tako enostavna, da ga lahko vedno pripravimo drugače: dodamo ga v poletne juhe oziroma enolončnice, odličen je v solati ali kot priloga, obnese pa se tudi kot glavna jed. Še in še bi lahko naštevali. Lahko ga jemo hladnega ali toplega. Malone spodobi se, da ga v poletnih tednih zajemamo z veliko žlico. 

Stročji fižol z jajci

Foto: Liliya Kandrashevich/Shutterstock

Pripravimo preprost, a slasten obrok iz malone neponovljive knjige z naslovom Zmeraj sestra Vendelina.

Potrebujemo: kg stročjega fižola, sol, 2 žlici masti ali 4 žlice olja, 2 žlici sesekljane čebule, 2 stroka strtega česna; za jajčno smetano: 2 jajci, 1 dcl kisle smetane, sol.

Priprava: Fižol obrežemo, ga narežemo na koščke in skuhamo do mehkega, kar je približno 30 minut. Osolimo ga proti koncu kuhanja. Stresemo na cedilo. Na maščobi steklasto spražimo čebulo, dodamo česen in odcejen fižol. Premešamo in še malo dušimo. Tik preden postrežemo, zamešamo s smetano razžvrkljana, osoljena jajca. Mešamo, da zakrknejo, in takoj postrežemo. 

NAMIG
Da ohranimo lepo zeleno barvo stročjega fižola, dodamo v vrelo vodo noževo konico jedilne sode.