Buče so bogat vir vlaknin, ki pospešujejo izločanje strupenih snovi iz telesa. Posebni encimi varujejo tudi trebušno slinavko, saj ji z njihovo pomočjo ni treba izdelovati velikih količin t. i. lipaz, ki razgrajujejo maščobe. 

Foto: Nedim Bajramovic/Shutterstock

Oranžno meso vseh zimskih buč je bogato z beta karotenom ali provitaminom A, ki je močan antioksidant. Ta imunskemu sistemu pomaga onemogočati proste radikale, ki lahko povzročajo nastajanje rakavih celic. Več ko je karotena v krvi, bolje delujejo imunski sistem in dihala, predvsem pljuča, ki zaradi staranja izgubljajo svojo moč. Pri večji vsebnosti karotena v krvi pri moških, starih od 65 do 85 let, so ugotovili občutno intenzivnejšo dihalno funkcijo pljuč. Buče so tako odlično živilo za krepitev odpornosti. 

Foto: Tom Plesnik/Shutterstock


Med nešteto vrstami buč je zelo priljubljena japonska buča hokaido, ki je že dolgo razširjena tudi pri nas. Odlikuje jo okusno skoraj rdečkasto meso, ki je primerno tako za slane kot sladke jedi. Za razliko od muškatne buče je hokaido tudi lažja za uporabo, ni tako zelo trda za rezanje, ker jo dobimo v najrazličnejših velikostih, pa jo boste lahko vsakič porabili sproti, ne glede na to, ali kuhate samo za eno osebo ali celo družbo. 

Pri tej vrsti buče je užiten tudi olupek, v katerem se skriva veliko zdravilnih snovi. Slastno hrustljav bo, če boste bučo kar celo popekli v pečici, nekateri pa jo zgolj soparijo v pokriti posodi nekaj minut. Takšno soparjenje je ne bo izropalo za dragoceni provitamin A, saj novejše raziskave kažejo, da ni tako zelo občutljiv za vročino. 

Foto: Marcus Z-pics/Shutterstock

Buča hokaido je prava mineralna bomba, saj vsebuje magnezij, kalij, baker in železo v idealnih razmerjih, ki popolnoma ustrezajo potrebam naše presnove. Ne nazadnje pa je buča hokaido odlično dietno živilo, saj deluje očiščevalno in shujševalno. Telesu namreč pomaga odpravljati odvečno maščobno tkivo in hkrati z njim toksine. Da boste iz buče potegnili kar največ zdravilnih snovi, poiščite hokaido krasotice pri ekoloških pridelovalcih, saj imajo veliko ugodnejše razmerje med vodo in suho snovjo, zato imajo dosti večjo koncentracijo hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. In ne nazadnje, ekološko pridelane nas ne zastrupljajo. 

Preberite še: Katera vrsta buče je najboljša za pripravo posameznih jedi 

Morda vas zanima tudi: Kaj narediti z bučami po noči čarovnic