Lastnica ljubljanskega kozmetičnega salona Ajna in kozmetičarka po poklicu se z lepoto ukvarja že več kot 20 let. Eden izmed njenih najljubših posegov, ki jih strastno in predano opravlja, je pigmentiranje povrhnjice, poznano pod imenom permanetno ličenje. 

Kaj je permanentno ličenje? Je podobno tetovaži?

V nasprotju s tetoviranjem pri permanentnem ličenju pigmentiramo povrhnjico, ne posegamo tako globoko v kožo, uporabljajo pa se tudi drugačni pigmenti, takšni, ki so primerni za tetoviranje na obrazu in so še dodatno hipoalergeni. 

Predel obrvi lahko zasenčimo, da so tanke obrvi bolj polne in so videti zelo naravno. V predelu oči lahko poudarimo linijo črtala ali pa zgolj pigmentiramo predele kože med trepalnicami, da se vizualno povežejo, kar zelo poglobi pogled in je skoraj že tako, kot bi nosile maskaro. 

Kako vnašate barvo v povrhnjico?

To počnemo z aplikatorjem, ki ima na koncu iglico, ki vibrira. Z vibracijo vnaša pigment v kožo, omogoča pa tudi, da dosežemo različne načine nanosa, ne samo črtnega, kot pri mikrobladingu, ampak tudi senčenje, zato lahko dosežemo veliko bolj naraven videz. Tudi obstojnost permanentnega ličenja je precej daljša kot pri mikrobladingu, tam so učinki vidni okrog šest mesecev, moje stranke pa se na korekcije vrnejo po letu in pol, na predelu ustnic celo po treh. 

Pred posegom in po posegu. S permanentnim ličenjem lahko poudarimo vse atribute obraza.

Kakšne učinke pa lahko dosežemo? Katere predele obraza se da poudariti, kaj priporočate in kaj odsvetujete?

V povprečju se Slovenke ne odločajo za vpadljivo permanentno ličenje. Večina izbere naravnejši videz, pri katerem se na prvi pogled ne opazi, da gre za ličenje. Predel obrvi lahko zasenčimo, da so tanke obrvi bolj polne in so videti zelo naravno. V predelu oči lahko poudarimo linijo črtala (nekatere izberejo debelejšo črto, druge tanjšo) ali pa zgolj pigmentiramo predele kože med trepalnicami, da se vizualno povežejo, kar zelo poglobi pogled in je skoraj že tako, kot bi nosile maskaro. Pigmentiramo lahko tudi spodnji rob očesa, a tudi tukaj se odločamo bolj za senčenje, ki poudari oko, ne za ostre linije, ki ne bi delovale naravno. 

Ustnice s starostjo namreč lezejo v ustno votlino, kar pomeni, da so videti vedno tanjše, s permanentnim ličenjem pa jih lahko ne samo občrtamo, ampak tudi pobarvamo predel nad njimi v njihovo naravno barvo in tako so videti bolj polne. Iz nič lahko naredimo zelo lepe naravne ustnice, sploh se ne opazi, da gre za pigmentirano kožo. 

Obstajajo kakšni zadržki pri pigmentiranju, ali pri določeni starosti odsvetujete ličenje katerega predela obraza?

Seveda je dobro upoštevati, kako bodo na končni rezultat vplivali vidni znaki staranja. Koža se iz leta v leto poveša, zato recimo odsvetujem dolg repek črte nad očmi pri starejših ženskah, saj se bo skupaj z gubicami okrog oči začel povešati. Tedaj je bolj primerno senčenje kot ostre linije, ker se s starostjo ne bodo popačile. 

Nasprotno pa lahko s permanentnim ličenjem ustnic prelisičimo leta. Ustnice s starostjo namreč lezejo v ustno votlino, kar pomeni, da so videti vedno tanjše, s permanentnim ličenjem pa jih lahko ne samo občrtamo, ampak tudi pobarvamo predel nad njimi v njihovo naravno barvo in tako so videti bolj polne. Iz nič lahko naredimo zelo lepe naravne ustnice, sploh se ne opazi, da gre za pigmentirano kožo. Podobno lahko naredimo tudi po estetskem povečanju s polnili, pogosto pa popravljam predele ustnic, kjer ni pigmenta zaradi herpesa ali kakšnih poškodb, in jih s permanentnim ličenjem enakomerno obarvam. 

S permanentnim ličenjem ustnic lahko prelisičimo leta.

Je torej mogoče zakriti brazgotine na obrazu?

Da, na predelih obrvi, oči in ustnic se da, če je brazgotina svetlejša od učinka, ki ga želimo doseči. S temnejše barve na svetlejšo namreč ne gre. Je pa res, da na brazgotinah pigment hitreje bledi, zato je treba postopek hitreje ponoviti. Rezultati so odlični in lahko zelo spremenijo kakovost življenja osebe. Ko sem denimo s permanentnim ličenjem rekonstruirala ustnice stranki, ki je polovico izgubila v prometni nesreči, ni nihče več opazil brazgotine na njenem obrazu. Na korekcije se vrne približno enkrat na leto. 

Pomembno je, da se stranka pred izbiro salona pozanima o tem, kakšne izkušnje imajo, dobro je videti tudi slike njihovih strank. Kuponi so lahko vabljiva priložnost, da se bo za nizko ceno na vas nekdo učil permanentnega ličenja, zato previdno, res ne želite biti poskusni zajček, ki je deležen začetniških napak. 

Odkar so se v modo vrnile pege na obrazu, si jih veliko žensk in predvsem deklet riše. Se jih da narediti s permanentnim ličenjem? Se Slovenke odločajo za to?

Ravno zadnjič me je stranka spraševala po tem in se mi je zdelo zanimivo, kako se je spremenila moda; v moji mladosti smo pege skrivale, zdaj pa so spet priljubljene. Kar se tiče permanentnega ličenja, je bilo v preteklosti priljubljeno predvsem risanje lepotnih znamenj, a tudi pege naredim, vse je odvisno od želje stranke. 

Permanentno črtalo poudari oko.

Pigmenti so takoj po posegu intenzivnejši, pravite, potem pa nekoliko zbledijo. Kako dolgo je okrevanje?

Predel, ki ga ličimo, med posegom nekoliko zateče, na obrveh je to najmanj opazno, na očeh in ustnicah nekoliko bolj, a na vseh predelih oteklina splahni v dnevu ali dveh, na ustnicah še prej, v manj kot nekaj urah. Prvih nekaj dni po posegu se izogibamo ličil in se ne izpostavljamo pretirano soncu, saj je koža dobesedno ranjena in zato še posebno občutljiva. Barva ostane intenzivna še kakšen teden, saj se v petih do šestih dni zgornja odmrla plast kože odlušči, pigment pa je samo še pod povrhnjico in zato ni tako močno opazen. Štiri tedne po posegu je obvezna kontrola, saj takrat lepo vidimo, ali je treba pigment še dodati in kaj popraviti. Zato vedno svetujem, zlasti ko ličimo predel obrvi, da začnemo z manj intenzivnosti in potem dodajamo pigment. To se vselej da, odstraniti pa ga, razen z laserjem ali da pustimo času čas, ni mogoče. 


Kako obstojno pa je permanentno ličenje?

Na predelu obrvi ali oči je odvisno od tipa kože, na mastni koži pigmenti namreč prej zbledijo. Na ustnicah je koža drugačna, zato s tem ni težav, so pa problematični izbruhi herpesa, saj ta virus včasih dobesedno požre pigment. Po posegu priporočam korekcije na leto in pol ali dve leti, pa to ne pomeni, da medtem barva na koži povsem zbledi, še vedno je vidna, le da ni več tako intenzivna. Moj nasvet strankam je, ko spet primete za barvico, je pravi čas, da pridete na korekcijo. A ga niti ne potrebujejo, ko ženske enkrat preizkusijo permanentno ličenje, jim to namreč tako spremeni življenje, da se nočejo več vsak dan ukvarjati z ličili.

Permanentno ličenje, kot ste že omenili, spremeni življenje tudi osebam z zdravstvenimi težavami in poškodbami. Na vas se obračajo tudi ženske z alopecijo, kajne?

Za ljudi, ki imajo težave z izpadanjem las in dlak, je to odlična rešitev. Imam stranke, ki so čez noč ostale brez obrvi ali trepalnic ali obojega, pa naj bo to posledica kemoterapije ali nepojasnjenega vzroka. Tedaj lahko s permanentnim ličenjem poudarimo linijo nad očmi ali obrvi, da odsotnost trepalnic in dlačic ni tako očitna. 

S permanentnim ličenjem lahko s tehniko senčenja poudarimo tudi obrvi.

Marsikoga je permanentnega ličenja strah, sploh, ko vidi osebe s slabimi rezultati, denimo rdeče obrvi, premočna črta na očeh itd. Kaj svetujete takim? 

Pomembno je, da se stranka pred izbiro salona pozanima o tem, kakšne izkušnje imajo, dobro je videti tudi slike njihovih strank. Kuponi so denimo vabljiva priložnost, da se bo za nizko ceno na vas nekdo učil permanentnega ličenja, zato previdno, res ne želite biti poskusni zajček, ki je deležen začetniških napak. Ko izberete strokovnjaka prinesite s seboj tudi fotografije tistega, kar vam je všeč, vizualna predstava tukaj zelo pomaga, veliko bolj, kot samo opisovanje z besedami. Z običajnimi ličili videz, ki ga želite, preizkusite tudi sami doma, ga nosite čez dan in se glejte v ogledalo, naredite kakšen selfie, da boste res prepričane, ali vam je videz všeč ali ne. Jaz imam z vsako stranko pred posegom tudi posvet, skupaj z barvico zariševa želeno linijo in tako hitro ugotoviva, kakšne so želje in kakšen bo rezultat.  

Maja Martina Merljak o permanentnem ličenju 

»Dolgo sem iskala pravega strokovnjaka, rezultati te namreč spremljajo kar nekaj časa, saj gre za trajen poseg. Salon Ajna in Silvijo sem izbrala, ker se s permanentnim ličenjem ukvarja tako rekoč vsak dan že več kot dvajset let, se nenehno izobražuje, poleg izkušenj pa ima tudi neverjetno paleto barv, kar je redkost pri nas. Z večjo paleto barv lahko dosežeš res naraven videz, kar sem si tudi želela. 

Moj cilj je bil, da se pravzaprav sploh ne vidi, da sem naličena. Silvija je tako z nežnimi barvami zgolj poudarila moj naravni odtenek ustnic, naredila njihovo obrobo malenkost bolj čisto, pri obrveh in očeh pa le rahlo zapolnila dele med dlačicami in trepalnicami, tako da mojega permanentnega ličenja zdaj nihče ne opazi. Dokler jim ne povem, se prijateljice večinoma čudijo, kako to, da sem že zjutraj videti tako sveže. Res mi je olajšalo lepotno rutino; ko vstanem iz postelje, se samo umijem, nanesem negovalne izdelke in grem. Permanentno ličenje je odlično, če ti ga naredi človek z izkušeno roko.«