Zadnjič smo vam že predstavili nekatere znamenitosti Prekmurja, pokrajine, ležeče na skrajnem severovzhodnem delu naše države. A ta regija, ki meji na Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ter na zahodu na reko Muro, po kateri je ta tudi dobila ime, skriva še mnogo posebnosti in zanimivosti, vrednih obiska, ki vam jih razkrivamo v nadaljevanju. 


Grad Grad

Na Goričkem v naselju Grad se nahaja najobsežnejši grajski kompleks v Sloveniji, v katerem naj bi bilo toliko sob, kot je dni v letu; 365. Ta grad se imenuje Grad. Njegovi začetki naj bi glede na nekatere arheološke raziskave segali že v 11. stoletje. V tistem času naj bi grad služil Madžarom, ki so po porazu z vojsko nemškega cesarstva ob prihodu v Panonijo z organizacijo svoje države utrjevali obrambno linijo proti Germanom. Po ustnem izročilu naj bi grad postavili templarji. Danes je ta v državni lasti.

V pritličju objekta se nahajajo delavnice domačih obrti (zeliščarstvo, lončarstvo, kovaštvo, tkalstvo in druge). V nadstropju so obnovljeni prostori s sobo za poroke in tri sobe z zbirkami iz narave. V viteški dvorani so na ogled stalne razstave, v grajski galeriji pa občasne umetniške in naravoslovne zbirke. V gradu je možno tudi prenočiti ali si izposoditi kolesa za ogled okolice. Okoli stavbe se razprostira park v angleškem slogu. V njem si lahko ogledate stare tulipanovce, rdeče bukve, sofore in druge drevesne vrste.

Grad Grad. Foto: Tuncha90/Shutterstock

Bukovniško jezero


Bukovniško jezero se nahaja južno od naselja Bukovnica, ki leži na jugovzhodu Goričkega. Jezero se razprostira na površini sedmih hektarjev. Območje je pomemben habitat dvoživk. Okoli jezera se bohotijo kostanjevo-bukovi gozdovi, gre pa tudi sicer za lokacijo z bogato vegetacijo, saj lahko tukaj najdemo več kot 300 rastlinskih vrst.

Okoli jezera je speljana nezahtevna gozdna učna pot, ki je dolga 1700 metrov, na njej pa je postavljenih šest informacijskih tabel, ki turistom omogočijo, da se bolje spoznajo s tem okoljem. Po nekaterih meritvah se na območju nahajajo številne energijske točke, ki naj bi blagodejno vplivale na zdravje. Adrenalina željni obiskovalci bodo uživali v pustolovskem parku, ki se nahaja tik ob jezeru. Ta je sicer namenjen predvsem otrokom.


Čokladnica in kavarna Passero

Navdušenci nad čokoladnimi pregrehami bodo svoj raj našli v čokoladnici in kavarni Passero v Tešanovcih, v kateri ponujajo čokoladne dobrote iz kakovostne čokolade in lokalnih sestavin. Ena njihovih specialitet je čokolada z okusom prekmurske gibanice. Na lokaciji se lahko obiskovalci pobližje spoznajo s procesom izdelave pralin in se udeležijo pokušine različnih sladkih pregreh. V sklopu ponudbe se nahaja tudi kavarna, kjer se lahko razvajate s skodelico kave ali s hišno pito z naravnim sladoledom. V ponudbi so tudi domača pašteta, prekmurska šunka, domača vina ter domači grozdni sok.

Foto: Passero

Plečnikova cerkev v Bogojini

Ljubiteljem Plečnikove arhitekture priporočamo, da se med raziskovanjem Prekmurja ustavite tudi pri Plečnikovi cerkvi oz. cerkvi Gospodovega vnebohoda, ki stoji na pobočju vzpetine, kjer Bogojinske gorice prehajajo v Goričko. Gre za eno zanimivejših arhitekturnih stvaritev iz 20. stoletja, ki je bila zgrajena med letoma 1924 in 1927. Ob glavnem vhodu je postavljen zvonik z značilnimi Plečnikovimi likovnimi oblikami. Pokrajinska stavbarska tradicija se kaže tudi v notranjosti objekta. Plečnik je namreč pri njeni izvedbi uporabil elemente starokrščanske arhitekture s kamnitimi stebri in lesenim stropom. Tega krasijo tudi izdelki prekmurskih lončarjev.

Foto: RoxTravels/Shutterstock


Turistična kmetija Mali raj

Nad obiskom turistične kmetije Mali raj bodo še posebej navdušeni otroci. Kmetija je namreč najbolj prepoznavna po živalih, ki si jih je na njej možno ogledati. Med njimi še posebej izstopajo alpake. Te spadajo tako kot lame v družino kamel, vendar so občutno manjše od njih. Alpake so zelo inteligentne živali, ki so radovedne, vendar mirnega značaja. Njihov naraven habitat je andsko visokogorje na nadmorskih višinah med 3500 in 5000 metrov. Najdemo jih na območju Čila, Bolivije, Ekvadorja in Peruja. Poleg alpak si lahko obiskovalci na turistični kmetiji ogledajo tudi burske koze, ovce, osla Mirka, ponija Tončka in druge živali. Na posestvu za svoje goste poskrbijo tudi s pogostitvijo s prekmurskimi jedmi in z degustacijo domačih kozjih sirov, saj imajo svojo lastno proizvodnjo tovrstnega sira.

Turistična kmetija Mali raj. Foto: Jože Pojbič/Delo

Sotinski breg

Bi se radi povzpeli na najvišji vrh Prekmurja? Potem morate obiskati Sotinski breg. Vzpon nanj vsekakor ne bo težka naloga, saj je ta visok zgolj 418 metrov, pot do vrha pa vam bo vzela le pol ure časa. Na vrhu Sotinskega brega je postavljen razgledni stolp, s katerega se odpira čudovit razgled na okolico. Da bi prispeli do izhodišča, morate na Pomurski avtocesti izbrati izvoz Sveti Jurij ob Ščavnici. Nato nadaljujte v smeri Gornje Radgone proti Gederovcem, Skakovcem in Cankovi skozi nekaj naselij do vasi Sotlina. Ob cesti boste opazili okrepčevalnico Šbull, kjer lahko parkirate, nato pa sledite markacijam, ki vas bodo usmerjale do vrha.

Tromejnik

Stati na točki, ki predstavlja mejnik med tremi državami, je lahko prav posebno doživetje. V krajinskem parku Goričko blizu naselja Trdkova na nadmorski višini 388 metrov se nahaja mejni kamen, ki predstavlja tromejo med Slovenijo, Madžarsko in Avstrijo. Gre za stolpec v obliki piramide. Na vsaki stranici piramide se nahaja grb ene države, ki je usmerjen tja, kjer se država nahaja. Tromejnik je leta 1924 postavila mednarodna razmejitvena komisija, slovenski grb pa je bil dodan leta 1993. Do njega vodi lahkotna gozdna učna pot, ki jo je možno prehoditi v 20 minutah, njeno izhodišče pa se nahaja v vasi Trdkova.