Gorenjska obiskovalce privablja s svojo slikovito naravo in izjemnimi gorskimi vrhovi, med katerimi nedvomno izstopa Triglav – naša najvišja gora, ki krasi tudi državni grb. Čez velik del regije - od Soške do Gornjesavske doline, od blejskih dobrav do bohinjskega kota – se razprostira strogo varovano območje Triglavski narodni park. 

Foto: Sergey Tsvetkov/Shutterstock

Kljub temu, da je Bled tisti, ki privabi največ domačih in tujih obiskovalcev, pa Bohinj – kar se tiče naravnih lepot – za njim prav nič ne zaostaja. Medtem ko ga pozimi radi obiščejo ljubitelji zimskih športov, poleti pa tisti, ki iščejo zatočišče pred vročino in radi zaplavajo v osvežujočem jezeru, so spomladanski in jesenski meseci kot nalašč za oglede znamenitosti in pohajkovanje naokoli. Pripravili smo nekaj predlogov, kaj si lahko ogledate in doživite, ko obiščete ta raj za ljubitelje narave in aktivnega preživljanja prostega časa.


Sprehod okoli Bohinjskega jezera

Bohinjsko jezero je naše največje stalno in naravno jezero, ki je ledeniško-tektonskega izvora. V dolžino meri nekaj več kot štiri kilometre, v širino pa dober kilometer. Na najgloblji točki je med dnom in gladino jezera 45 metrov razdalje. V njem lahko najdemo kar 15 vrst rib, med katerimi so tudi jezerska postrv, manek, klen, pisanec, jezerska zlatovčica, potočna postrv in šarenka. Pot okoli jezera je dobro označena in nezahtevna, zato je primerna tudi za otroke, ki so zmožni samostojne hoje. Pot je dolga 12 kilometrov in jo je možno prehoditi v dveh do treh urah. Na severnem delu jezera poteka po gozdni stezi, ki je prepredena s koreninami in se vije neposredno ob vodi, na južnem predelu pa je pot makadamska, med njo in jezerom pa poteka asfaltirana cesta.

Pot okoli jezera lahko prehodite v dveh do treh urah. Foto: tetiana_u/Shutterstock

Korita Mostnice in dolina Voje

Korita Mostnice spadajo med najbolj priljubljene znamenitosti, ki jih v Bohinju obiščejo izletniki. Mostnica je alpska reka s koriti in slapovi, ki teče skozi dolino Voje in vse do Stare Fužine. Obiskovalci lahko na poti skozi korita do doline Voje občudujejo spektakularno sotesko preoblikovanih skal, kristalno čisto vodo ter pester rastlinski in živalski svet. Tekom sprehoda po območju boste opazili Hudičev most, preko katerega so včasih tovorili železovo rudo in lesno oglje, danes pa se z njega odpira čudovit razgled na fascinantna korita. Na koncu poti dospemo v dolino Voje, ki leži na nadmorski višini 700 metrov in več. Gre za tipično ledeniško dolino v obliki črke U, na koncu katere se nahaja slap Voje, ob njem pa istoimenska okrepčevalnica.

Izlet se prične v Stari Fužini. Parkirati je možno na parkirišču pred zapornico na cesti proti Planini Blato. Parkiranje je plačljivo, prav tako pa je treba poravnati vstopnino na območje Korit Mostnic, ki znaša 1,5 evra na otroka in tri evre na odraslo osebo. Steza se vije po obeh bregovih korit, na določenih delih pa omogoča neposreden dostop do vode. Pot je nezahtevna, vendar je potrebna primerna športna obutev. Če se boste odločili prehoditi celotno pot do doline Voje, vam bo to v obe smeri vzelo vsaj štiri ure časa.

Korita Mostnice so ena najbolj priljubljenih znamenitosti Bohinja. Foto: Yuri Turkov/Shutterstock

Po Bohinjskem jezeru z ladjico

Bohinjsko jezero je paša za oči s številnih zornih kotov, najbolj pristno pa ga boste doživeli, če se po njem podate z eno od dveh električnih ladjic, ki se imenujeta Zlatorog in Triglavska roža ter potnike popeljeta od Ribčevega laza do Ukanca in/ali v nasprotni smeri. Na ladjici je prisoten lokalni vodič, ki vam bo povedal številne zanimivosti o Bohinju, ladji, jezeru in okoliških gorah. Vi boste lahko medtem z vetrom v laseh občudovali slikovito okolico. Ladja vozi vsak dan od 15. aprila do 1. novembra po predvidenem voznem redu, ki si ga lahko ogledate na spletni strani ali na vstopnih točkah.

Z ladjice lahko opazujete slikovito okolico. Foto: Oleksandr Berezko/Shutterstock

Vogar

Če uživate v izjemnih razgledih, poleg tega pa vam je v veselje hoja v hribe, se lahko podate na Kosijev dom na Vogarju, od koder se vam bo odprl čudovit pogled na Bohinjsko jezero. Nekaj minut, preden boste dospeli do razgledne točke, boste naleteli na gostišče, kjer se boste lahko okrepčali ali odžejali po vzponu. Pot od vznožja do vrha je možno prehoditi v uri in 15 minutah. Je lahka in dobro markirana, za vzpon pa je priporočljiva pohodna obutev. Parkirati je možno na plačljivem parkirišču, ki smo ga navedli že pri opisu korit Mostnic. Od tam pot začnete po vzpenjajoči asfaltirani cesti. Po nekaj minutah vas bo kažipot usmeril na levo na gozdno pot. Nato sledite markacijam.

Razgled z Vogarja. Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Slap Savica

Še ena naravna znamenitost, ki si jo v Bohinju ogleda večina obiskovalcev, je slap Savica, ki je eden najlepših in največjih slovenskih slapov ter tretji najpogosteje obiskan. Njegova posebnost je ta, da gre za dvojni slap, pri čemer se vodni tok že pod zemljo razdeli na dva pramena. Nahaja se v steni Komarče v bližini Bohinjskega jezera. Visok je 78 metrov, na površino pa priteče na nadmorski višini 836 metrov. Za obisk slapa lahko parkirate na urejenem in plačljivem parkirišču v neposredni bližini. Prav tako je treba poravnati vstopnino, ki znaša tri evre na odraslo osebo in 1,2 evra za otroka. Pri vzponu premagate 141 metrov nadmorske višine, 553 stopnic, do slapa pa prispete le v 15 minutah.

Do slapa Savice vodi kar 553 stopnic. Foto: Michael Linde/Shutterstock

Na Vogel z gondolo

Če bi si Bohinj radi ogledali s ptičje perspektive, vendar vas pohodniški podvigi ne mikajo preveč, se lahko odločite tudi za lažjo možnost in se na eno od razglednih točk popeljete kar z gondolo, ki je zmožna v eni uri prepeljati kar 950 oseb. V zgolj nekaj minutah vas bo popeljala na dobrih 1535 metrov nadmorske višin, od koder se vam bo odprl lep pogled na Bohinjsko jezero. Vogel predstavlja številnim pohodnikom izhodišče za vzpon na okoliške vrhove, lahko pa se zgolj sprehodite po novi informacijski poti na vrhu, na kateri boste dobili številne zanimive informacije o zgodovinski in naravoslovni plati območja. Ogledate si lahko pragozd z imenom Lopata ali pa se s štirisedežnico zapeljete do Orlovih glav. Cena povratne vozovnice je 28 evrov na odraslo osebo in 14 evrov na otroka.

Z Vogla se odpirajo izjemni razgledi na Bohinjsko jezero. Foto: Henrietta Puskas/Shutterstock

Kopanje v jezeru

Bohinjsko jezero je vsekakor odlična točka, kjer se lahko osvežite v času poletne vročine. Trenutno ima jezero na merilni postaji Sveti Duh glede na podatke Agencije RS za okolje Slovenije že 22 stopinj Celzija. V poletnih mesecih se temperatura lahko povzpne do 25 stopinj. Kakovost kopalnih vod je dobra. Zasluge gre pripisati tudi dejstvu, da se jezerska voda trikrat letno v celoti zamenja. Glavni dotok je slap Savica, glavni odtok pa Jezernica. Več kot tretjina vode v jezero priteče preko kraških izvirov pod jezersko gladino ob severni obali. Ob jezeru sta določeni dve kopalni območji, in sicer Ukanc in Fužinski zaliv, kjer se zadržuje največ ljudi. Kopalci se sicer v poletnem času nahajajo vzdolž celotne obale.