STRUNJAN: Energije strunjanskega križa, obale in parka

Foto: Leon Vidic

Strunjanski zaliv in njegova okolica skrivata številne zaklade naravne in kulturne dediščine. Zdravo okolje, pristni običaji, čudovit pogled ter pestrost živalskega in rastlinskega sveta ponujajo veliko možnosti za dejavno uživanje v naravi. Sprehodi med vinogradi in solinskimi polji, obisk romarskega samostana s poltisočletno tradicijo, prebiranje kamenčkov na obali ali tiho opazovanje ptic so samo nekatere od možnosti vzpostavljanja stika s prostorom Krajinskega parka Strunjan. V tem edinstvenem mediteranskem parku je res veliko možnosti za telesno in duševno regeneracijo. Na obali med Piranom in Strunjanom je nekaj zelo močnih energijskih točk, primernih za sproščanje. Pravzaprav celoten krajinski park leži na energijsko izjemno močnem območju. Če se napotimo od cerkve proti vrhu polotoka, tik ob robu klifa naletimo na visok kamnit križ, v njegovi okolici pa je močna energija. Ustno izročilo pravi, da križ priča o Marijinem prikazanju. 

2 POKLJUKA: Blagodejne energije pri kapeli na Uskovnici

Foto: dejan_k/Shutterstock

Uskovnica je priljubljena bohinjska planina, sicer pa prostrano območje dobršnega zahodnega obrobja pokljuške planote, ki je izhodišče za številne pohode v visokogorje. Planina je pravo kraljestvo sonca in opojnih pogledov po bohinjskih gorah. Stoletja je dajala ton bohinjskemu planšarstvu, danes pa je nanjo segla tudi cesta in spremenila razmere. Le v redkih hišicah še začutimo vonj po starodavni planšarski idili, večina si je nadela sodobno vikendaško preobleko. Nekoliko bolj razvajeni lahko do planine pridejo iz Srednje vasi v Bohinju, pohodno razpoloženi pa tudi prek energijsko močne Praprotnice na Pokljuki, kjer so znane in priljubljene energijske točke. S Praprotnice na Pokljuki se po gorski poti podamo do Uskovnice, kjer so radiestezisti odkrili in izmerili blagodejne energije. Prvotna kapela je bila zgrajena leta 1939, blagoslovljena leta 1940, nato pa leta 1952 požgana. Domačini so v letih 2002 in 2003 postavili novo.

ŽIČKA KARTUZIJA: Blagodejna moč energije

Foto: Sunnyrain/Shutterstock

Dolina sv. Janeza Krstnika z mogočno Žičko kartuzijo je skrivnostna nedokončana zgodba, ki s svojo spokojnostjo obiskovalcu omogoči umik pred civilizacijo. Kartuzija je bila znana po zdravilstvu že od svojega nastanka. Kartuzijani so v skladu s svojim redom živeli skromno in preprosto, z odrekanjem, molitvijo in meditacijo. Posebno skrb so posvečali bolnim sobratom, pozneje pa tudi okoliškim prebivalcem. Imeli so urejeno hišno lekarno, gojili so zdravilne rastline in izdelovali zdravila. Že leta 1185 se omenja delovanje hospitala, pozneje pa so ustanovili eno najstarejših lekarn v Evropi, ki je delovala vse do razpustitve samostana. Pred kartuzijo se razprostira velik zeliščni vrt po zasnovi nekdanjih kartuzijanskih vrtov. Žička kartuzija iz leta 1165 je edinstven pomnik zgodovine življenja menihov. Bratovski samostan je razpadel v 18. stoletju, ostale pa so meniške hišice, obednica, kuhinja in redovna cerkev. V dolini sv. Janeza, kjer čas teče drugače, so doma mogočnost, spoštljivost, mir in tišina, ki jih je treba doživeti.

ŠENTVID NAD ČATEŽEM: Čateževa energijska pot

Foto: ZPTM Brežice

Že stara ljudstva, katerih sledi nosi tudi Šentvid nad Čatežem, so znala poiskati kraje, ki so bili za življenje ugodnejši kot drugi. Za vse, ki se želite energije narave naužiti še malo drugače, so označili nekaj zdravilnih vrelcev. Za Šentvid nad Čatežem so, tako kot za vsako točko moči, značilne posebnosti. Njegove so že zapisane že v delu imena (Vid). Tako je tudi samo gradišče, zelo zelo razsvetljujoče. Temu primerni so energijski vrtinci, katerih nabor je zelo širok, vendar so se pri obeleževanju in inicializaciji držali pravila, da naj bi bili vsi vrtinci podobne moči. Energijske točke privrejo na površje in ustvarjajo naravno energijsko zdravilišče. Zadrževanje na območju vrelcev vpliva na telo blagodejno, pomirjajoče in celilno. Ta energija je lahko le vitalna, s katero se napolnimo, kar nam da blagodejen občutek, lahko pa so to vibracije, ki zdravijo različne bolezni.

MARIBOR: Energijska pot na Stražunskem otoku

Samoniklo parkovno ureditev na Stražunskem otoku dopolnjuje energijska pot, ki je bila postavljena kmalu po letu 2000. Njen avtor je pokojni radiestezist in bioenergetik Slavko Muršec, domačin s Pobrežja. Pot je postavil tako, kakor je kakšno zdravilno energijsko točko na njej odkril, zato so oštevilčene pomešano in ne v zaporedju; kljub temu so v eni vrsti, ki poteka med hitro cesto in črpališčem termalne vode na koncu Jurančičeve ulice. Označevanje energijskih točk se je spreminjalo: z barvnim vzorcem in oznakami opremljene palčke, pribite na drevo, ki so označevale posamezno točko, so ljudje z dreves trgali, zato so bile pozneje točke označene kar s sprejem. Energijska pot je bila v letih po nastanku kar priljubljena, posebej med okoliškimi upokojenci, ljudem pa je na njej pomagalo več bioenergetikov. Zaokrožil je tudi list z opisom zdravilnih učinkov posamezne energijske točke. Danes so oznake nekaterih že precej slabo vidne. Kljub temu energijsko pot še precej obiskujejo.