»Marsikdo se začudi, ko mu poveš, da greš v Arboretum posedat okoli energijskih točk,« nam zaupa 54-letna Stanka, redna obiskovalka našega največjega botaničnega vrta. Ta namreč ni še nikoli slišal, da je prostor, ki ga poznamo predvsem po čudovitih nasadih cvetja in lepih razstavah, prežet z močnimi zemeljskimi energijami. »Številni obiskovalci zahajajo k nam po operacijah, po kapi, med rehabilitacijo, posedajo v bližini izmerjenih točk in nam poročajo, da se bolje počutijo,« nam pove vodnica po Arboretumu, Mateja Mavec.

Najmočnejša naj bi bila energija do enega metra od oznake, a poslušati je treba svoje telo. Bolj občutljivim bo morda tako blizu preveč intenzivna, čeprav v Arboretumu nobena od naštetih točk ni tako močna, da bi bila škodljiva. 

Energijske točke

Meritve je z nihalom in po metodi Hartmannove ter Curryeve mreže pred nekaj leti opravil inženir elektrotehnike Jože Trojar. Po celotnem parku Arboretum tako najdemo kar dvaindvajset točk, ki so jasno označene na zemljevidu. Na terenu pa so vidne oznake za energije, ki so v konkretnem delu parka. 

Ena izmed modrih točk je v neposredni bližini bajerja.

Pravilno delovanje človeškega telesa urejajo energijski centri v njem. Enkratnost Arboretuma je, da s svojo razsežnostjo in urejenostjo omogoča kar največ energij, kot tudi to, da ne govorimo samo o energijskih točkah, ampak predvsem o predelih – celotnih območjih, kjer prevladuje določena energija z lastno frekvenco in barvo. Pomembna je tudi moč energij, ki so v mejah, kot jih ima zdravo človeško telo. To so jakosti, ki so za človeško telo prijetne, ga okrepijo, spodbujajo in razveselijo. Na točkah se lahko svobodno ustavite in uživate v polju izbrane energije brez časovne omejitve. 

Pot je uradno nastala leta 2015.

»Najmočnejša naj bi bila energija do enega metra od oznake, a poslušati je treba svoje telo. Bolj občutljivim bo morda tako blizu preveč intenzivna, čeprav v Arboretumu nobena od naštetih točk ni tako močna, da bi bila škodljiva,« še pove Mavčeva. 

 Meditacija v naravi pri oranžni točki. Duhovni vidik: samospoštovanje. Pripadajoči organi: maternica, debelo črevo, prostata, jajčniki.

Energijska pot

Najbolj preprosto se je prepustiti energijam, ki so na posameznih sektorjih prevladujoče ali edine. Če za sprehod izberete eno od predlaganih poti, greste skozi predele večine energij telesnih energijskih centrov (čaker). S takim sprehodom boste poleg osnovne telesne vadbe spodbudili telesne organe k optimalnemu, torej zdravemu delovanju, kar bo pozitivno vplivalo tudi na vaš duhovni svet. Na zeleni točki se boste dlje zadržali, če čutite grenkobo, in se s tem posvetili četrti čakri, ki ji pripada srce, če imate v sebi frustracije, pa se bo dobro malce pomuditi pri modri točki, ki ji pripadajo pljuča. 

Indigo modra. Duhovni vidik: odgovornost do samega sebe. Značilni čustvi: zmedenost, jasnost. Pripadajoči organi: oči, sinusi, spodnji del glave.