Ali naj se je torej boji le vsak šesti naključni bralec tega članka? Ne. Prepričan sem, da se moramo zavedati njene nevarnosti kar vsi po vrsti. Skoraj vsi se v toku življenja občasno znajdemo v godlji. Dlje ko smo potunkani, manj imamo lastne moči, da bi lahko brez pomoči izplavali na površje. Če nam uspeva pravočasno izplavati, imamo srečo. Delno pa si to srečo seveda kujemo kar sami, in to z našim načinom življenja.

Številni potencialni mehanizmi, ki se skrivajo v ozadju antidepresivnega učinkovanja teka, se pokažejo tudi pri postenju in plavanju v mrzli vodi. 

Kako naj si pomagamo?

Človeško je, da se naše razpoloženje spreminja od svetlih, navdihujočih občutij, na katerih lahko kar letimo, do temačnih, celo mučnih občutij nesmiselnosti in nebogljenosti. Ko nam uspeva držati dinamično ravnovesje med njimi, ko nas torej ne odnese nevarno previsoko ali potisne pregloboko, lahko z zadovoljstvom ugotavljamo, da smo zdravi. Vendar, kako kovati zdravo ravnovesje? In kaj če ravno pri depresiji elektrika in kemija v možganih delujeta tako, da kompas izgubimo? Kako ga popraviti, ga pravilno nastaviti, resetirati?

Antidepresivno učinkovanje

Že dolgo vemo, da sta vztrajnostni tek in tudi drugo živahno dovolj naporno gibanje zdravilo proti depresiji. Številni potencialni mehanizmi, ki se skrivajo v ozadju antidepresivnega učinkovanja teka, se pokažejo tudi pri postenju in plavanju v mrzli vodi. Naj vam zaupam, da vse tri prijeme uporabljam tudi zaradi njihovih preventivnih učinkov na moje duševno zdravje. Predvsem pa zato, da se počutim bolj živega, da sem torej radoživejši. Ali ni sicer dolgočasno počivati, ko si spočit, sitno jesti, če si sit, zatohlo greti se ob peči, če ti je vroče?

V mrzli vodi

Zaplavati v mrzli vodi je res precej velik šok za telo. Predvsem imajo z njim težavo naši možgani. Ko do kolen stojim v mrzli vodi, se moram odločiti in se prepustiti, zaplavati. Ravno ta okoliščina pa me spodbudi, da treniram odločnost, notranjo moč, voljo, da se lahko ločim od varnega območja in predam fizičnemu šoku, kar mrzla voda na moji koži prav gotovo je. Šok, ki ga pri tem doživljam, pa je nov izziv, da mi v naslednjih nekaj sekundah uspe umiriti misli. Takrat kar naenkrat sploh ni več tako grozno mrzlo, nasprotno, postane prav prijetno. Podobno je, ko se odpravljam na tek. Laže bi bilo ostati doma. Lenoba si želi varčevati energijo. Ko grem in stečem, pa začutim, da nisem le potrošnik ugodja, ampak njegov ustvarjalec. To, da je lakota najboljši kuhar, pa so naši predniki tudi že zdavnaj spoznali.

Veselje do življenja se skriva v veselju do hrane, do počitka, do toplote in še drugega blagostanja. Veselimo pa se tistega, za kar vemo, da ni samoumevno. Da tega ne pozabimo in da zmoremo občutiti ter smo se za to zmožni potruditi, pa sem prepričan, da moramo redno nastavljati naš notranji kompas in krepiti notranje moči. 

Če brez posebnih težav hodite in bi radi od svojega rednega gibanja dobili še več, vas toplo vabim, da poskusite tudi teči. Da pa ne boste imeli s tekom več škode kot koristi, je zelo pametno, da se ga lotite premišljeno, trajnostno. Pridružite se mojim brezplačnim treningom za čiste začetnike. Od aprila do junija se bomo dobivali vsak torek in četrtek ob 17. uri pred vhodom v bazen Tivoli. Vadbo sofinancira MOL. Več na: www.tekaskitrener.si

* Urban Praprotnik je strasten tekač in vas vabi, da tudi vi z njim ujamete radosti in lepoto gibanja.