Rojena v obmejnem mestu Užgorod na tromeji med Ukrajino, Slovaško in Madžarsko je Olga Moroz odraščala med zvoki babičinih pripovedi, ki so zanjo še vedno zaklad modrosti in ljubezni do maternega jezika. Vodi ukrajinski center Zavod Rokavička. 

V tednih pred začetkom vojne v Ukrajini so številni na vprašanje, ali se bo zgodilo najhujše, trdili, da so skrbi odveč. Ste tudi vi razmišljali enako? 

Trenutno pripravljam doktorat na državni univerzi Mariupol, in sicer na oddelku za politologijo. Pred približno 14 dnevi sem imela predhodni zagovor na oddelku – sicer po zoomu zaradi razmer, povezanih s covidom – in priložnost izkoristila tudi za pogovor s profesorji, ki se na mednarodne odnose spoznajo. Prav vsi so mi zatrdili, naj me ne skrbi. Zato sem tudi jaz Slovencem, ki so me spraševali, ali bo vojna, govorila enako. Poglejte, kje smo zdaj! V okoliščinah, ko je mogoče pričakovati kar koli. Putin je dokazal, da je nor. Prve tri dni vojne ponoči nisem mogla zatisniti očesa. Potem pa sem le dobila sporočilo svojcev, da so na varnem. Pomagam, kolikor lahko. Tudi z informacijami, kontakti. Ljudem v Sloveniji skušam dopovedati, da se ta vojna tiče prav vsakega od nas.

Že od leta 2014 nenehno poudarjam, da je od Putina mogoče pričakovati prav vse. Nihče ni zares slišal, zato se je zgodilo, kar se je. To, da v tem stoletju nekdo kar pride in okupira tuje ozemlje, pomeni, da je na drugi strani človek, ki nima zavor. Putinu ni nič sveto. 

Aktivirala se je mednarodna politika in sprejela ukrepe, ki bodo ruske oligarhe udarili po žepih. Menite, da bo to dovolj? 


Vsi ti ukrepi so sicer odlični, a imajo odloženi učinek. Če bi jih sprejeli leta 2014, vojne danes ne bi bilo. Tisto, kar bi Ukrajini najbolj pomagalo, bi bilo zaprtje zračnega prostora. Ukrajinska vojska je po kopnem dovolj močna. A zmagamo lahko le, če nas zaščitijo iz zraka. Rojena sem v Sovjetski zvezi. Rusi in Ukrajinci si delimo zgodovino. Do leta 2014 smo si delili tudi skorumpiran državni sistem, potem pa je v nas zraslo zavedanje, da je treba vlagati v državni razvoj, v vojsko. Rusija se tega nikoli ni lotila. Prijatelji mi presenečeni pošiljajo posnetke iz Kijeva, Harkova, Mariupola, na katerih so ruski vojaki, ujetniki, fantki pravzaprav grozljivo slabo oblečeni in s staro vojaško tehniko. Ne moreš verjeti. A jaz razumem, zakaj je tako. Rusija je skorumpirana država. Gotovo poznate izraz Potemkinskaya derevnya, Potemkinova vas. Rusi se pretvarjajo, da vlagajo v vojsko, a je vse laž. Zato vsi vemo, da smo Rusom po kopnem kos. Motivirani smo, branimo svojo državo. Nemalo je posnetkov, na katerih ukrajinski civilisti z golimi rokami napadajo tanke, preganjajo vojake in vpijejo: Tukaj je Ukrajina! To, kar govori Putin, in sicer da v Ukrajini le ščiti rusko govoreči narod, je popoln nesmisel. Saj vendar vsi vidimo posnetke, na katerih ruske vojake ogovarjajo v popolni ruščini: »Ruski okupatorji, izginite! Kaj počnete na naši zemlji?!« To je resnica, ki pa jo moram še vedno marsikomu dopovedovati, saj se je še ne zavedajo povsem. 

Odgovor na vprašanje, zakaj svet tako dolgo ni videl v Putinu resnične grožnje, je povsem preprost: denar je sveta vladar. Evropa in ves svet so v Rusiji videli strateškega partnerja in si predolgo zatiskali oči, da se ne bo zgodilo nič hujšega. Pa se seveda je. 

Kako je mogoče, da Putin Ukrajino razume kot leglo nacistov? Saj mu je že majdanska revolucija leta 2014 pokazala, da ste kot narod pripravljeni iti do konca, če vas želi ustaviti na poti k Evropi in napredku. Prav Janukovičevo kolaborantstvo je bilo tisto, ki vas je pregnalo čez rob, da se niste pustili niti brutalnemu Berkutu, specialni enoti policije, ki je bila izrazito proruska in kasneje celo pomagala pri zavzetju Krima. 

Putin zlorablja idejo, ki združuje veliko Rusov. Pogosto pozabljamo, da večina Rusov živi pod pragom revščine. Nimajo dostopa do interneta, nimajo objektivnih informacij, verjamemo temu, kar pride iz Kremlja. Kaj pa je ta ideja, ki združuje veliko Rusov? Zmaga v drugi svetovni vojni, s pomočjo katere že vrsto let načrtno krepi sovraštvo do Ukrajine, ki naj bi ogrožala Rusijo. Čeprav se tudi sam zaveda – ali pa tudi ne, saj ni ravno priseben –, da to ni res. Ne vem, ali se spomnite, a pred leti je Putin javno govoril, da Krim pripada Ukrajini in da ne bi bilo prav, da bi ga Rusija prisvojila. Ta spremenjena retorika je torej nekaj, kar je posledica povsem umetno ustvarjenega prepada. Način, kako združiti nevedni ruski narod proti Ukrajincem. Drugega nima. Ruse je neznansko strah. Nacizma in fašizma druge svetovne vojne niso pozabili, zato je grožnja obojega, pa čeprav lažna, za ruski narod še vedno izjemno pripravna rdeča cunja. 

Že od leta 2014 nenehno poudarjam, da je od Putina mogoče pričakovati prav vse. Nihče ni zares slišal, zato se je zgodilo, kar se je. To, da v tem stoletju nekdo kar pride in okupira tuje ozemlje, pomeni, da je na drugi strani človek, ki nima zavor. Putinu ni nič sveto. 

V prvem tednu vojne v Ukrajini so v Rusiji zaprli že več kot tisoč protestnikov, ki nasprotujejo vojni. Menite, da bo upor lastnega naroda kakor koli vplival na Putina? 

Nikakršnega, saj njemu ni mar. Putin se s svojim prebivalstvom ne ukvarja, življenje v Rusiji pa je vedno slabše. Povsem vseeno mu je, če v smrt pošilja svoje rojake. On je človek, ki ga je normalna človeška logika že davno zapustila. 

Vse več slišimo o nevarnosti jedrske vojne. Menite, da je Putin pripravljen iti tako daleč? Zgodovinarka dr. Fiona Hill, strokovnjakinja za Rusijo, je nedavno na enako vprašanje novinarki odgovorila: "Če ima določen instrument, ga bo izkoristil. Ruski operativci so Litvinenka zastrupili z radioaktivnim polonijem, da je umrl grozljive smrti. Uporabil je tudi živčni strup novičok, ne samo enkrat. Nazadnje je njegove posledice utrpel Putinov nasprotnik, Aleksander Navalni. Kadar koli torej pomislite, 'saj ne bi naredil tega', se popravite – seveda bi in hoče, da to tudi veste." 

Že od leta 2014 nenehno poudarjam, da je od Putina mogoče pričakovati prav vse. Nihče ni zares slišal, zato se je zgodilo, kar se je. To, da v tem stoletju nekdo kar pride in okupira tuje ozemlje, pomeni, da je na drugi strani človek, ki nima zavor. Putinu ni nič sveto. Lahko samo upam, da je zaradi ruske korupcije tudi jedrsko orožje v enakem stanju kot vse drugo – ga ni. Zato je tako skrb vzbujajoče zavzetje Černobila. Lahko ga namreč uporabi kot jedrsko orožje. Če bo stisnjen v kot, lahko "preprosto" razstreli njegov sarkofag. Ne obremenjuje se, da bo s tem uničil celotno regijo. Putin je maščevalna osebnost. Vojna v Ukrajini ne gre po načrtih in kaj kmalu bo moral začeti polagati račune, zato se kaj lahko zgodi, da bo, ja, šel tako daleč. 

To je le odlomek intervjuja z Olgo Moroz, ki bo izšel v Oni, v torek, 8. marca 2022. Ne zamudite posebne številke, v kateri so z nami o strahotni agresiji Rusije v Ukrajini spregovorile tri v Sloveniji živeče Ukrajinke.