Malo je sadežev, ki rastejo v toliko sortah in različicah, pa še njihovi okusi, čeprav iz ene glavne zvrsti, so tako različni. Njihova zdravilna moč je znana že stoletja, prav tako njihova zapeljiva vloga. Eva je premamila Adama z jabolkom, danes je jabolko zaščitni znak zdravnikov, v grški mitologiji so imeli bogovi vrtove z jablanami, zlato jabolko je znak blaginje. Nekoč ni bilo zdravnika, ki ne bi priporočal jabolka zjutraj in zvečer pri vsaki bolezni, zapisi o njegovi zdravilnosti in uporabnosti so pogosti in dolgi. 

Jabolka so kot zdravilo omenjali že v stari Grčiji. Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koristni pektin

V jabolkih je vse, kar naše telo potrebuje, od vitaminov do mineralov, sladkorjev in seveda pektina, ki je danes zelo cenjena snov. Znan je predvsem kot snov, ki povzroča želiranje. Jabolčni pektini so zelo zanimive snovi, na sluznici naredijo zaščitno prevleko in tako blažijo vnetje, pospešujejo strjevanje krvi, v določeni sestavi ga v nujnih primerih uporabljajo celo kot nadomestek za krvni serum. Naribana jabolka ustavljajo drisko, najbolj priporočljivo je, da takrat dan ali dva uživamo samo naribana jabolka. Nezrela se izkažejo bolje kot prezrela, kot sredstvo za ustavljanje driske so primerna tudi za manjše otroke. Ker neolupljena jabolka večajo črevesno vsebino, so tudi blago odvajalno sredstvo. 


Zdravilni olupki  

Čaj iz jabolčnih lupin blaži revmatične bolečine, sicer pa je zdravilna moč tega okroglega sadeža najbolj cenjena na Angleškem, kjer jo priporočajo pri skoraj vsaki težavi od pokvarjenega želodca do vsakršnega slabega počutja. Najbolj cenijo dve leti star jabolčnik, hranjen na temnem in hladnem, ki ga kot zdravilo omenja že grški antični zdravnik Galen. Jabolko zbija tudi vročino. Skuhamo ga ali spečemo, namažemo z maslom in jemo večkrat na dan. Pa še vedno nismo na koncu: priporočajo ga tudi pri putiki, prehladu, bolečinah v grlu, pljučih, ledvičnih boleznih ….  

Sort je veliko in ni vsaka sorta za vse. Foto: Arina P Habich/Shutterstock

Maska proti mastni koži 

Ne samo pri boleznih, jabolka pomagajo tudi za lepoto, natančneje, odpravljajo mastno kožo na obrazu. Jabolko olupimo in ga v vodi kuhamo do mehkega. Zmečkamo ga, mu dodamo žličko limonovega soka in po eno žličko žajblja, sivke in mete. Masko nanesemo na kožo in pustimo učinkovati samo pet minut. Speremo s toplo vodo. 


Za vsako jed druga vrsta 

Če je jabolko zdravilo, je izjemno dobro in okusno, ima pa še drugo vlogo, ki jo odlično obvlada –v kuhinji. Surovo za zdravje, jabolčni zavitek, jabolčni kompot, omaka, jabolčni žepki … Nešteto je jedi, ki jim dajejo jabolka okus in aromo. Seveda pa vse vrste niso primerne za vse jedi. Za jabolčni zavitek je najbolj primerna sorta boskop z močno kislino, ki je nekuhana za mnoge premočna, za zavitek pa odlična, ker je sočna. Francozi jemljejo za priljubljeno jed tarte tatin grobozrnato kanadsko reneto, za pikantne kombinacije (na primer jabolka z gosjimi jetri) pa sladek jonagold. Zelo aromatične vrste so tudi elstar, gloster in james greiev.