Korenje vsebuje izjemne količine karotina, iz katerega nastane vitamin A, ki je življenjsko pomemben, saj uničuje škodljive viruse in bakterije, po drugi strani pa skrbi za obnavljanje celic in vlaži telesne sluznice. A poleg karotina se v oranžnih korenih skriva še en pomembni mikroelement, selen. 

Foto: LiliGraphie/Shutterstock

Tudi selena je v korenju v izobilju, našemu telesu pa izredno koristi. Selen namreč varuje telesne celice in preprečuje njihovo spreminjanje. Povečana količina selena v krvi tudi preprečuje hitro strjevanje krvi in posledično infarkt ter druge zaplete, povezane z ožiljem. 


Prav selen pa postaja iz leta v leto dragocenejša sestavina korenja, saj ga je v današnjih poljščinah vse manj zaradi onesnaženega okolja, toplogrednih plinov in intenzivnega pridelovanja. Zato nas včasih niti najlepše korenje sploh ne more več oskrbeti s to pomembno snovjo. 

Vseeno boste največ selena, pa tudi karotina, iz korenja dobili, če to zelenjavo svežo uživate predvsem v jesenskem času, takratni pridelek vsebuje namreč več obeh elementov kot ta, ki dozori zgodaj poleti. Jesensko korenje je tako tudi bolj primerno za shranjevanje, poletno pa si privoščite iz užitka, saj je milejšega okusa in sočnejše. 

Najbolj zdravo je korenje, ki zraste jeseni. Foto: Annaev/Shutterstock

Še namig: Korenje trdovratno varuje svoje karotine in selen. Zato ga moramo, tako kot paradižnik, toplotno obdelati in mu dodati nekaj maščob, da lahko izkoristimo vse bogastvo in užijemo njegovo dobrodejnost.