Sklenita, da bosta postavila meje

Vaš občutek, da je tašča najbrž ljubosumna, je najverjetneje točen. Izgubila je sina, na katerega se je lahko vedno zanesla. Pristal je v vašem objemu in pričakujete lahko, da bo za svojo stisko krivila vas. Dejansko je težava v njenem doživljanju, ki je verjetno povezano z neugodnimi izkušnjami iz njenega otroštva ali kasnejših odnosov s pomembnimi osebami. Pričakujte, da lahko izbere vas za dežurnega krivca, v katerega bo projicirala svojo nejevoljo. Upam, da boste sprejeli opis te duševne dinamike in v tašči prepoznali osebo, ki trpi, a si ne more pomagati. To seveda ne pomeni, da ji lahko dovolite rušenje še sprejemljivih medosebnih meja. Nasprotno, vi in vaš mož niste nič krivi in tašča se bo morala navaditi živeti z izgubo, ki jo je doletela.

Njenemu ljubosumju se je verjetno pridružila tudi zavist, ki jo je sprožila vajina poroka. Sama ni imela priložnosti, da bi kot nevesta doživela čar poroke, zato je to neuresničeno željo potlačila. V trenutkih priprave na vajino poroko je ta želja znova vzniknila in ji obudila boleča čustva. Da bi jih vsaj nekoliko omilila, si je omislila bela oblačila in kupila prstana in vsaj deloma potešila neuresničene mladostne želje.

Toliko o vaši tašči. Napisali ste, da je dobra oseba. Upam, da boste še naprej imeli takšno mnenje o njej in jo poskušali razumeti. Toda, to vam toplo svetujem, brez odlašanja postavite meje in ne dovolite, da neprimerno posega v vaše življenje. Poročili ste se in prva skrb naj vam bo vaša novonastala družinska skupnost.

Sprašujete za nasvet, ki ga lahko daste svojemu možu. Iz vaše pripovedi ni mogoče razbrati, kako se on odziva na materine zahteve. Glede na to, da ste zaskrbljeni, bi sklepal, da vam njegovo ravnanje ne daje ravno občutka varnosti. Morda je tašča v svoji čustveni nepotešenosti preveč navezala sina nase in posledično ni mogel ustrezno izpeljati procesa separacije, zato mu danes njenih zahtev ne uspe obravnavati kot polno osamosvojena oseba in mu zbujajo občutke krivde. Da bi se jih znebil, poskuša materi ustreči, a ob tem trči ob zavedanje, da je svojo pozornost odtegnil vam. Tako se spopada z nasprotujočimi si zahtevami in ker ne more ustreči obema, na koncu ena izmed vaju vedno ostane nezadovoljna. Poskušajte mu predstaviti to dinamiko in ga pripraviti na to, da bo opustil te poskuse. Sam pri sebi mora skleniti, da je v središču njegovega življenja prostora le za eno žensko, in to ste vi. Ta oreh utegne biti precej trd, zato bo od obeh zahteval precejšen napor, da ga bosta strla. Če se stvari ne bodo uredile, vam svetujem, da si poiščeta terapevta, specializiranega za partnerske odnose. Dobra plat v teh okoliščinah je, da tašča ne živi sama, ampak ima ob sebi partnerja ter mlajšega sina. Vaš mož ima tako upravičen razlog, da skrb za materine zahteve prepusti drugi, po logiki odnosov bolj primerni osebi. Želim vam, da boste uspešno rešili vašo težavo.