Mož vas mora zaščititi

Znašli ste se v zares nezavidljivem položaju: v tujem kraju, med ljudmi, ki vas ne sprejemajo, in brez podpornega okolja primarne družine ter prijateljev. Iz vaše pripovedi je čutiti stisko, ki jo doživljate. Toda ne obupajte, rešitev boste že nekako našli. Upam, da vam bom pri tem lahko pomagal.

Z užaljenostjo in prizadetostjo moževe matere in sestre se vam ni treba veliko ukvarjati. Iz določenih razlogov, o katerih nima smisla ugibati, občutita do vas ljubosumje. Osnova za to njuno čustvo je strah pred »izgubo« sina in brata. Zdi se mi, da sta v vašem možu našli osebo, ki jima je polnila čustveno praznino, ki bi jo sicer moral zapolniti vaš tast ali katera druga zanju pomembna oseba. Lahko jima oprostite vse, kar sta vam slabega storili pred poroko, in izpolnjujete njune zahteve in želje, a praznine, ki jo občutita, to ne bo zapolnilo.

Za vas je pomembno, da z njima ohranjate minimalne stike, sicer bo trpel vaš duševni mir. Bodite prijazni do njiju, toda ne dovolite jima, da prestopata meje še sprejemljivega. Vi niste odgovorni za njuno stisko niti ni vajina poroka njen razlog.

Zdaj pa se premakniva k viru, ki vam lahko prežene večino skrbi. To je vaš mož. Da vam bo uspelo ohraniti varen odmik od moževe družine, potrebujete njegovo polno podporo in zaupanje. Biti mora na vaši strani in pretrgati spone, ki ga vežejo na mamo in sestro. Ne glede na zahteve, s katerimi ga soočata, mora na prvo mesto postaviti vas in vas zaščititi. Občutek pa imam, da tega še ni storil in je razpet med vami in svojimi. Kajti če bi se to že zgodilo, ne bi iskali pomoči. Imeli bi trdno oporo in občutek varnosti. V življenju se spopadamo s številnimi izzivi, pa vendar vsakič, ko naletimo na oviro, ne iščemo pomoči drugih ljudi, vsaj dokler imamo ob sebi osebe, na katere se lahko vedno zanesemo in so vir naše energije ter moči za premagovanje ovir.

Mož se najbrž spopada z občutki krivde, ki mu jih spretno zbujata mama in sestra. Poleg tega se dnevno srečujejo pri delu in je priložnosti za to dovolj. Imate torej kar hudo konkurenco. Koliko pa ste dejavni vi? Ali se z možem pogovarjata o vaši stiski? Kakšno je njegovo stališče? Predstavite mu svojo težavo in povejte, da potrebujete njegovo polno podporo. Poročil se je z vami in sprejel odločitev, da si ustvari svojo družino. Skrb zanjo mora postati njegova glavna prioriteta. Če to zavedanje v njem še ni dozorelo, mu morate pri tem pomagati vi.

Začnite s pogovorom o svoji stiski. Svetujem vam, da mu opišete strahove in bolečino, ki jo doživljate. Nikar ne krivite tašče in svakinje, ker ju utegne mož braniti. Soočite ga z dejstvom, da sta njegova prihodnost in sreča odvisni od tega, kako trdna je čustvena vez med vama. Bodite odločni. Če boste doživeli prevelik odpor, lahko predlagate, da bi se za nekaj časa preselili domov k staršem, da si uredite misli in čustva ter da tudi mož premisli o svojem ravnanju.

Da boste laže prebrodili težavno obdobje, si poiščite sogovornika, ki mu boste lahko zaupali svoje misli in strahove. To je lahko kdo od vaših domačih ali prijateljica iz prejšnjega okolja. Lahko tudi pokličete na enega izmed telefonov za klic v duševni stiski. Podatke poiščite po internetu. Vsak dan in vse ure dneva je na voljo številka 116 123, kjer vas bo sprejela usposobljena prostovoljka ali prostovoljec. Želim vam, da bi se zadeve čim prej uredile.