Vsi hrepenimo po partnerskem odnosu, v katerem bi bili srečni. Pri tem ima vsak svojo definicijo partnerja, ki je zanj ustrezen, in partnerskega odnosa, ki si ga želi. Obstajajo pa določene univerzalne komponente, ki naj bi bile prisotne v zdravem partnerstvu. Kakovosten odnos je namreč tisti, ki oba partnerja kar najbolje podpira, da sta lahko najboljši različici sebe ter da se lahko prek njega učita in rasteta. Terapevti za pare so na spletni strani Insider delili nekatere znake, ki naj bi pričali o zdravem partnerskem odnosu.


Medsebojno zaupanje

Zaupanje med partnerjema naj bi bilo prisotno na vseh področjih. Partnerja naj bi si v zdravem odnosu zaupala tako glede denarja, tega, da si bosta ostala zvesta, ter da bosta dobro vzgojila svoje otroke.

»Ko lahko posameznik zaupa svojemu partnerju pri učinkovitem reševanju težav na različnih področjih, lahko za odnos rečemo, da ima zdrave temelje,« je prepričana Samantha Saltz, doktorica medicine in psihiatrinja.

Odprta komunikacija

To, da lahko partnerja učinkovito komunicirata z namenom razumevanja drug drugega, usklajevanja in reševanja nesporazumov, je temelj vsakega dobrega odnosa. V kakovostnem partnerstvu naj bi brez težav izražali svoje želje, čustva in povedali tudi, če nas nekaj moti. Leta 2018 so znanstveniki ob pregledu 15 študij dokazali, da so pari, ki v odnosu brez težav komunicirajo, v večji meri zadovoljni s svojim odnosom in z življenjem nasploh.

Foto: StockLite/Shutterstock

Občutek neodvisnosti od partnerja

Partnerski odnos je seveda pomemben del življenja obeh, vendar pa je pomembno, da posameznika hkrati delata tudi na svoji individualnosti in neodvisnosti. Tako je po mnenju strokovnjakov dobrodošlo, da ima vsak od partnerjev svoj krog prijateljev, svoje hobije in druge aktivnosti, ki se jim posveča brez prisotnosti partnerja. Vajin odnos bo tako bolj poln, saj boste lahko partnerju pripovedovali o vsem, kar se vam je zgodilo, hkrati pa boste lahko zaznali, da ste še vedno samostojna oseba ter se osredotočili na svoje potrebe in želje.

»Pri intimnih odnosih gre predvsem za iskanje ravnovesja med jaz in midva,« meni dr. Emily Jordan Jensen, licencirana zakonska in družinska terapevtka.


Spoštovanje

Številne študije dokazujejo, da je medsebojno spoštovanje v zvezi ključnega pomena za uspešen odnos. Če cenite partnerja in stvari, ki jih naredi za vas, bosta oba partnerja v odnosu čutila zadovoljstvo in sprejetost. Ko se partnerja osredotočita na pozitivne plati vsakega od njiju in sta hvaležna za odnos, ki ga imata, sta lažje kos tudi neprijetnim situacijam, skozi katere gresta.

Usklajene potrebe po intimnosti

Ni pravil glede tega, kako pogosto naj bi se partnerja predajala spolnosti v zdravem partnerskem odnosu, pomembno pa je, da se glede tega oba počutita v redu, da so torej vajine potrebe na tem področju usklajene. Hkrati se te potrebe lahko skozi partnerski odnos spreminjajo. Salzova pravi, da so dotik, spolnost in fizična intimnost ključnega pomena za zdrav odnos.

Foto: 4 PM production/Shutterstock.

Med vama so nesoglasja

Če sta partnerja pri vseh večjih in manjših odločitvah usklajena, lahko to nakazuje na težavo. Seveda je za zdravo partnerstvo ključno, da sta posameznika vsaj na pomembnih področjih kompatibilna, vendar pa je normalno, da bodo med njima tudi določene razlike in nesoglasja, za katera pa se lahko odločita, da jih rešita na čim bolj zrel in umirjen način. Če do nesoglasij ne prihaja, je lahko to znak, da eden od partnerjev ne izraža svojih želj, ampak se je pripravljen za ceno, da obdrži odnos oz. da ne bi prišlo do prepirov, v vsem prilagoditi, s tem pa negira sebe.

Predanost odnosu

Da bi bil odnos na dolgi rok uspešen, se morata v prvi vrsti oba partnerja odločiti drug za drugega in za to, da si želita vlagati v zvezo. Zavezanost drug drugemu jima bo omogočila, da se ne bosta predala ob prvi preizkušnji, ampak bosta v odnos vlagala ljubezen in delo iz dneva v dan. Hkrati se ob tem pri obeh porodi občutek pripadnosti in varnosti.