Prepoznavno teksturo torb, ki spominja na zmajevo kožo, je dosegla z naprednim in v svetu torb novim in edinstvenim postopkom izdelave, ki združuje lasersko izrezovanje z ročnim sestavljanjem, zgolj z zatikanjem in brez šivanja. Oblikovanje, kot tudi inovativen postopek izdelave sta plod njega raziskovanja in dela.

Zmaj kot simbol neustrašnosti 

Zmaji kot simboli moči, neustrašnosti in hrabrosti so oblikovalko navdihnili za izdelovanje torb z globoko simboliko: zmaj predstavlja pogum, neustrašnost in modrost. Brezčasne torbe Zmai so amulet vsake sodobne junakinje, ki jih ne ustavi nobena ovira vsakdanjika. To je torba, ki bo ženski s svojo odločno zmajevsko energijo dala moč, da bo kos izzivom in preizkušnjam, s katerimi se dnevno srečuje na svoji osebni ali poslovni poti. 

Navdih za torbe iz slovenske legende o zmaju 

Neli, ki že dve leti živi in ustvarja v Berlinu, je pri oblikovanju blagovne znamke Zmai vodila slovenska legenda, ki pravi, da je v Postojnski jami živel strašen zmaj, ki so se ga vsi bali. Prestrašeni prebivalci so na pomoč poklicali iznajdljivega Jakoba, ki je zmaja premagal. Njegovo junaško in neustrašno dejanje je bilo nagrajeno s prav posebno torbo, sešito iz zmajeve kože. Pri znamki Zmai izdelujejo prav tako posebne torbe, kot jo je prejel junak zgodbe iz preteklosti, vendar ... V njihovi zgodbi zmaj preživi! 

Tradicija in inovacije z roko v roki 

Četudi edinstvena 3D tekstura torb Zmai spominja na zmajevo kožo, pa pri izdelovanju le teh ni bilo poškodovano nobeno živo bitje! Za izdelavo torb namreč uporabljajo visokokakovostno vegansko usnje. Prepoznavna »zmajevska« tekstura torb pa je rezultat Nelinega inovativnega postopka izdelave – digitalnega obrtništva, ki je edinstven v svetu torb. Izdelava združuje računalniško modeliranje, lasersko izrezovanje in ročno sestavljanje.

Torbe Zmai so izdelane s spoštovanjem do tradicionalnih tehnik izdelave, strastno pozornostjo do detajlov in vizionarskim iskanjem inovativnih idej. Eden glavnih ciljev znamke je najti idealno kombinacijo funkcionalnosti in estetike. S sledenjem univerzalni govorici geometrije v podjetju ustvarjajo »dediščino prihodnosti«, torbe z večno všečnostjo, ki presegajo trende in bodo preživele test časa. 

Prijazne do okolja 

Lokalno izdelane torbe Zmai nastajajo v lastni proizvodni enoti v Sežani, ki jo ekipa znamke rada poimenuje kar »Zmajevo gnezdo«. Vsak korak izdelave torb je premišljeno načrtovan z mislijo na okolje, lokalno skupnost in zaposlene. V podjetju zagotavljajo visoke delovne standarde in varno ter zdravo okolje za vse, ki so del zgodbe. Pri znamki Zmai so radi obkroženi z lepoto, ki se rodi iz vrednot in ne iz nečimrnosti. Da bi zmajske torbice hitreje poletele do vseh pogumnih žensk, je pred kratkim zaživela tudi spletna trgovina, kjer si lahko ogledate vse različice zmajevske modne zgodbe. 

Uganete, kje je nastala modna zgodba Zmai? 

Fotografiranje torbic je potekalo v Berlinu, na snemanju pa je sodelovala berlinska ekipa ustvarjalcev, priznana berlinska fotografinja Sarah Engler, stilistka Chanel Fu, vizažistka in oblikovalka pričesk Justine Snow ter model Angeline (Pearl Management). Pri projektu so sodelovali še drugi lokalni berlinski in mednarodni neodvisni modni oblikovalci, ki so del berlinskih trgovin s konceptom Studio183 in M Studio Berlin. 

O ustanoviteljici in oblikovalki Neli Štrukelj 

Kot magistra umetnosti Neli v svojih izdelkih z raziskovalnim in k inovacijam naravnanim pristopom išče rešitve za aktualne izzive okolju prijaznega oblikovanja. Neli je prva slovenska modna oblikovalka, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale ameriškega natečaja Independent Handbag Designer Awards v kategoriji za najboljšo okolju prijazno torbo (ang. Best Green Handbag). Ob zavidljivi uvrstitvi med finaliste ameriškega natečaja pa je Neli prejela še študentsko Prešernovo nagrado, nagrado za perspektivno mlado oblikovalko, Elle Style Awards in posebno omembo žirije na razstavi Balkan Design Competition za kolekcijo okolju prijaznih torb.