Za božič vemo, da se dom okrasi s smrečjem, bodiko in belo omelo, kaj pa ob tem pomladnem prazniku? Katere rastline, razen hrena, ponazarjajo veliko noč?

Za veliko noč so najbolj primerne velikonočnice oz. narcise, to so cvetlice, ki res ne smejo manjkati na velikonočni mizi. Poleg tega tudi mačice, forzicija in vse pomladne rožice, kot so mah, trobentice, skratka vse, kar začne poganjati spomladi. Primerne pa so tudi vijolice iz narave (ne gojene), te so zelo priljubljene predvsem zaradi živahnih barv. Za velikonočno dekoracijo je najbolj pomembno, da so cvetlice živih, čim bolj pisanih in pestrih barv.

Adventni venček je tradicija, kaj pa velikonočni venček? Nam lahko razkrijete nekaj namigov, kakšen naj bo ta? 

Velikonočni venček naj bo sestavljen iz karspedij in mačic, trenutno najbolj prevladuje rumena barva. Vmes lahko vpletete tudi oljko. Drugače pa naj bo čim bolj pisan in poln barv, tako kot velikonočni pirhi. V venčku lahko kombinirate različne rože, dodate pa lahko tudi jajčne lupine, ki jih pobarvate ali pustite v naravni obliki. Marsikdo dodaja tudi zajčke in piščančke, sama sicer nisem pristaš tega, saj vem, da se lahko ogromno materialov najde v naravi, zato ne vidim potrebe posegati po umetnih okraskih. Vsekakor pa naj bo venček čim bolj barvit in unikaten. 

Kako pa lahko še drugače okrasimo dom in praznično mizo ob veliki noči? 

Pomlad nas opomni na nove začetke, nov val energije, nove poganjke, novo življenje, kot se to dogaja v naravi. Naj bo tako prebujajoča se narava s svojo eksplozijo barv vaš navdih pri ustvarjanju dekoracije. Zabavno je, ko okraševanje postane projekt cele družine, zato vključite v to tudi otroke. Pojdite v gozd, na travnik in naberite zelenje, vejice in cvetje, pobrskate pa lahko tudi po starih okraskih in kaj ponovno uporabite na nov način ter ste tako ekološki. Ni vam treba takoj zaviti v trgovino, vse dekorativne elemente lahko najdete doma in jih predelate v novo, svežo podobo. 

Dekoracija mize je lahko minimalna ali razkošna. Če prisegate na minimalizem, bo dovolj že preprost velikonočni šopek – iz suhega ali svežega cvetja. Če pa bi želeli bolj razkošno dekoracijo, pa naj bo miza polna dekorativnih elementov, vse od zajčkov do narcis. 

Lani ste nam v intervjuju zaupali, da na področju cvetličarstva v modo prihajajo zemeljske in sončne barve, da se poslavljamo od pastelov in pozdravljamo temne odtenke. Kako pa je letos? So se trendi kaj spremenili? Katere barve naj letos prevladujejo na velikonočni mizi? 

Letos se barve šopkov nagibajo bolj k zemeljskim tonom, predvsem v oranžnih, opečnatih, krem, bež in rjavkastih odtenkih. To so barve, ki so že same po sebi močne, a se tudi lahko brez težav prepletajo in kombinirajo med seboj. Drugače pa so v trendu tudi kombinacije suhega in svežega cvetja, ljudje se odločajo za bolj divje šopke, ki poudarjajo naravo in naravne barve. V ospredju so, vsaj pri nas, rustikalni trendi. 

Na velikonočni mizi naj bodo vesele barve, dovoljene so kombinacije, ki v ostalih trendih niso najbolj dobrodošle, privoščite si lahko zelo kontrastne in divje kombinacije, ki naj bodo živahne in barvite. 

Koronavirus je z nami že več kot eno leto, vi ste se v lanski karanteni spomnili zanimive poslovne ideje naročnine na šopek, ki v teh časih lepo polepša dan, teden ali celo mesec. Če ni skrivnost, kako se je ideja obnesla v praksi? Ste opazili, da ljudje v zadnjem letu sebi in drugim namenijo več drobnih pozornosti? 

Ideja naročnine na šopek se je lepo obnesla, marsikdo si je privoščil kar naročnino na šopek zase, da si polepša dneve, ljudje pa jih tudi kupujejo kot darila za svoje najdražje. Opažamo pa, da si zdaj veliko žensk samih kupuje šopke, mogoče to malo nakazuje na tolažbo v teh časih. Rože namreč pomirijo dušo, obenem pa smo tudi več doma, zato si ljudje s šopki v dom prinesejo svežino, veselje in bližino narave. 

Bliža se tudi sezona porok, zaradi virusa so se prakse na tem področju malo spremenile, saj ni več tako velikih zbiranj, vse poteka v bolj ožjem in intimnem vzdušju. Je to vplivalo tudi na vas cvetličarje? Se zdaj drugače lotevate porok? Je morda zdaj na cvetju večji poudarek, kot nekoč, ker se morajo mladoporočenci zaradi ukrepov odreči drugim poročnim ritualom?

Na poroke ne računamo, tudi lansko leto jih je bila le peščica, letos pa se ne ve, kakšna bo situacija. Vendar ne počivamo in ves čas razvijamo in raziskujemo drugačne koncepte pristopa s cvetjem k porokam in seveda delamo na ostalih projektih. 

Morda vas zanima tudi --> Svet gradnje: Kjer se moški včasih razumejo brez besed (izkušnje naše novinarke)