Roko na srce, med preizkušenimi štirimi barvami ena ni izpolnila naših pričakovanj. Pa pojdimo kar lepo po vrsti, kako poteka postopek.

Za močno barvo

V vsakem od ožjih štirih loncev, toliko napolnjenih z vodo, da ta zlahka prekrije jajca, ko jih damo vanjo, na manjšem ognju posebej kuhamo svežo špinačo, rdečo peso, rdeče zelje in kurkumo v prahu.Močno barvo dobimo, če je osnovne sestavine zares veliko, da se barvilo kar najbolj zgosti. Denimo špinačo smo dodajali sproti, takoj ko je zaradi vročine upadla – po deset pesti in več. Poleg tega izberemo še tri večje rdeče pese in jih prerežemo na pol, približno tretjino večje glave rdečega zelja in tri zvrhane žlice kurkume v prahu.

Ne hitimo

Po približno dvajsetih minutah vretja zelenjave in začimbe je priporočljivo v vsak lonec dodati še žličko alkoholnega kisa. Nato v že lepo obarvano vodo položimo jajca, za najbolj intenzivne končne odtenke je najbolje, da so bela, a tudi tista temnejših barv bodo prinesla rezultate. Če želimo na jajcih ustvariti vzorčke, jih še suhe poljubno ovijmo z gospodinjskimi elastikami in vanje po želji vpnimo še zelenje in cvetove različnih oblik. Med kuhanjem, ki naj traja najmanj deset minut, je treba jajca večkrat previdno obrniti, da se jih barva enakomerno prime. Ugasnemo kuhalno ploščo in nastajajoče pirhe pustimo v barvi še najmanj pol ure.Uspel barvni trojček

Z unikatnih pirhov nato odstranimo elastike – če niso odpadle že same med kuhanjem in obračanjem – ter lupino obrišemo s papirnato brisačo. Pirhe zložimo na krožnik in počakamo, da se popolnoma posušijo, nato pa jih za lepši lesk namažemo z maslom, s čimer bo prišel še bolj do izraza tudi posamezni barvni odtenek. Tam, kjer se je elastika dotikala jajčne lupine, se barva okruši, zato dobimo edinstven marmornat vzorec. Zeleno barvilo iz špinače nam žal ni uspelo, jajce je ostalo bolj ali manj enako kot prej. Morda zato, ker nismo uporabili špinačnih listov iz ekološke pridelave. Smo pa načarali osnovni barvni trojček – iz prevrete kurkume so nastali rumeni pirhi, rdeča pesa jih je obarvala rdeče, barvilo rdečega zelja pa je ustvarilo moder odtenek. Od ostankov do okusnega obeda

Kdor še ni poskusil z naravnimi barvami, se verjetno sprašuje, mar ni potratno hrane porabljati za barvo. Odgovor je, da smo v resnici lahko kar dvakrat ekološko dejavni, saj je iz ostankov mogoče pripraviti imenitne jedi za kosilo ali večerjo. Poparjeni špinači dodamo le še sol, maslo in česen ter malo sladke smetane, pa dobimo krasno prilogo. Iz rdeče pese naredimo solato, tako da gomolje olupimo, narežemo na tanke koščke, jih posolimo in dodamo še malo olivnega olja. Komur ugaja kislo, naj na tako pripravljeno peso kane nekaj kapljic domačega jabolčnega kisa. Skuhanemu rdečemu zelju odstranimo odebeljene dele in ga vržemo na sveže spraženo čebulo. S ščepcem soli in malo kumine v prahu tako ustvarimo še eno zdravo in okusno prilogo. Torej, dober tek vam lahko zaželimo – najmanj dvakrat! Vas srbijo prsti in domišljija v mislih slika še druge barvne odtenke? Preizkusite tudi druge naravne sestavine, ki utegnejo pričarati celo mavrično paleto. Za najboljše rezultate barvanja je seveda dobro uporabiti bela jajca. A kje jih dobiti? Ste vedeli, da lahko tudi rjava jajca razbarvate? Tukaj najdete preprost recept, za katerega potrebujete samo vodo in kis.