Treba je pregnati njihove strahove

Res ste dovolj stari, da se lahko sami odločate, in vaša frustracija kot posledica tega, da se o ključnih stvareh vašega življenja odločajo drugi, je povsem razumljiva.

Toda ali ste kaj storili, da bi zavarovali svoje želje? Ste poleg tega, da ste fantu potožili, da ni dovolj pozoren in ljubeč, spregovorili z njim o tem, da bi še malo potrpel s poroko, dokler ne končate študija, in da bi s tem zmanjšala trenja med vama in vašimi starši? Ste staršem razložili, da fant morda res ni najbolj prijazen in pozoren, toda da se ob njem počutite lepo in se trudi napredovati v vajinem odnosu, ter da mislite in čutite, da bi naredil vse, da vas osreči in da vas resnično ljubi? Nihče ne more brati vaših misli, in če ne boste povedali, kaj čutite in v kaj verjamete, ne bo nihče vedel, kaj bi radi.

Predlagam vam, da najprej fantu daste vedeti, da z vami nikakor ne zapravlja svojega dragocenega časa in da se imate trden namen poročiti z njim. Če ga ljubite in se ob njem resnično dobro počutite, o tem ne bo dvomil. Potem pa mu pojasnite, da se vam zdi modro, da s poroko počakata, ker se bosta tako izognila grozečemu konfliktu s starši. Pravite, da končujete študij. To je verjetno vprašanje nekaj mesecev, mogoče enega leta. Ali ima smisel zaradi tega, precej kratkega časa hiteti s poroko in tvegati razdor v odnosih s starši? Boste lahko imeli lepo poročno slavje, če bodo nezadovoljni ali celo odpovedali udeležbo? In ne nazadnje, ali boste tvegali, da bodo vaši odnosi za vedno skaljeni in se boste venomer spraševali, kaj je bilo tega treba?

Imate pa še drugo možnost, in sicer pogovor s starši. Verjamem, da jih skrbi za vas in vam želijo vse najboljše. Vašega fanta očitno ne poznajo dovolj dobro in sklepajo na podlagi skopih informacij, ki so jih pridobili o njem v redkih stikih, ki ste jih imeli. Če je imel fant zdravstvene težave za valentinovo, je to zadostno opravičilo, da ni mogel biti bolj pozoren do vas. Če vam ni mogel pomagati pri selitvi zaradi nujnih družinskih težav, mu tega prav tako ni zameriti. Vi morate torej argumentirano prepričati starše, da je pravi moški za vas in da se resnično želite poročiti z njim. Staršem morate pregnati strahove v zvezi s tem, komu oddajajo svojo hčer. Njihova zahteva, da morate najprej doštudirati, je le posledica strahu, da vas izgubljajo. Če vas fant ljubi, vam nudi varen in topel dom ter sta finančno preskrbljena, potem njihovi argumenti nimajo nikakršne vrednosti. Stari ste 29 let in prav je, da vam pustijo, da se sami odločate o svojem življenju in se osamosvojite.