Novoletna spremljevalka

Sarma iz svežega zelja

Če si na novoletni večer privoščimo izbrano hrano, je jutro po rajanju dolgo v noč čas za nekaj krepkega. Sarmo mnogi pripravijo že na starega leta dan in to svetujemo tudi mi. Zberite še zadnje moči danes, da vas prvi dan 2019 poboža ta topla tolažilna jed.

Sestavine

  • zeljna glava
  • 3 dag olja
  • 10 dag prekajene slanine
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 2 sesekljani zeleni papriki
  • sesekljan česen
  • 25 dag riža
  • 2 žlici nastrganega sira
  • 2 jajci
  • sol, poper
  • 3 dag masla
  • 3 dag moke
  • žlička sladke paprike
  • 1 dl kisle smetane

Priprava

  1. 1Zeljno glavo kuhamo od 15 do 20 minut, da laže odtrgamo in zvijemo liste.
  2. 2Naredimo nadev. Na olju pražimo čebulo in slanino, da postekleni, dodamo papriko in riž ter pražimo, da paprika ovene.
  3. 3Zalijemo s 4 dl osoljenega kropa, premešamo in 15 minut dušimo.
  4. 4Ohladimo, zamešamo sir, jajci in poper.
  5. 5Zeljnim listom porežemo rebra in na vsakega položimo žlico nadeva.
  6. 6Zavijemo in robove potisnemo proti nadevu.
  7. 7Sarmice položimo v kozico, prilijemo toliko kropa ali juhe, da so prekrite, in pustimo, da nad šibkim ognjem vro 40 minut. Krop naj bo rahlo slan.
  8. 8Zadnje četrt ure dodamo omako: na maslu rumeno spražimo moko, dodamo sladko papriko, zalijemo z vodo ali juho, solimo in prilijemo kislo smetano.
  9. 9Sarmice pustimo počasi vreti skupaj z omako še pet minut.
  10. 10Postrežemo jih lahko same, s kuhanim krompirjem v oblicah, pirejem ali kruhom.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE