Praznična peka

Miklavž iz medenega testa

Na Slovenskem je vrsta svetnikov, o katerih so se spletle številne legende, vendar ni pri ljudeh noben tako priljubljen kot sveti Miklavž. Sploh otroci se ta čas že oblizujejo, saj vedo, da jim bo prvi zimski darovalec nocoj natrosil v peharje sladkarije in nekaterim tudi druga darila, za katera so prosili. Presenetite jih! Po ljudskem izročilu so matere govorile otrokom, da Miklavž peče piškote, če je bilo na predvečer praznika videti rdečo večerno zarjo.

Sestavine

  • 25 dag masla
  • 6 jajc
  • 25 dag sladkorja
  • 20 dag medu
  • klinčki
  • cimet
  • limonina lupinica
  • 1 kg moke
  • 1 žlica sode bikarbone

Foto: A StockStudio/Shutterstock

Priprava

  1. 1Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešamo. Dodamo med, mlete klinèke, cimet in limonino lupinico.
  2. 2Moko pomešano s sodo in trdim snegom iz beljakov, v katerega smo dodali preostalo polovico sladkorja.
  3. 3Vse skupaj dobro premešamo.
  4. 4Na pomokani deski razvaljamo testo in iz njega oblikujemo Miklavže. Po želji jih lahko prebarvamo z živilskimi barvami.
  5. 5Peèemo jih pri 170 stopinj Celzija približno 25 minut.
  6. 6Recept lahko uporabimo tudi za izdelavo Božičkov ali drugih prazničnih simbolov.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE