Preobilje poškoduje, iskrenost pozdravi

Spoštovani g. Jan,

Vaše pismo je zanimivo in lepo obenem, saj po eni strani nakazuje pot zrele ljubezni vas in vaše žene, ki se je plemenitila, rojevala in kreirala tako potomstvo kot blagostanje. A obenem kaže nezdrave nezavedne vsebine, ki jih pojasnim proti koncu pisanja. Iz pisma se začuti, da po vašem mnenju uživate podporo žene in obenem nove prijateljice, ki je sicer veliko ne omenjate. Da ste se morda zaljubili in se boste lahko tudi od-ljubili, so vas verjetno že vsi opozorili ali vas, kot pišete, redno opozarja in na razne načine kaznuje zlasti vaša hči. Zdi se, kot da ste v ljubezenskem trikotniku med novo ljubeznijo in hčerko, ki se vede zelo iracionalno, sebično in nespametno. 

Napisali ste, da ste ji vse nudili in pazili na njeno dobrobit na vsakem koraku, torej ste ji simbolno pričarali večnega heroja in viteza, ki jo bo vselej reševal in pazil. Tega pa noče deliti in izgubiti. Pišete tudi, da hčerkinega moža ni veliko doma, da je poslovno močno vpet. Ljubosumje hčerke je morda tudi iz tega razloga tako močno. Ne želi vas izgubiti in vas je v imenu ljubezni pripravljena »spraviti na kolena«. Da družine in primarno potomstvo večkrat preprečujejo »prepovedane ljubezni«, spletkarijo in počnejo vse mogoče grdobije, je znano tako iz literature kot zgodb vsakdanjega življenja. Pri vas je doma udobje in obilje je način, na katerega se odzivate in po katerem si kreirate vsakdan. Delujete izrazito hedonistično in vaše življenje se mestoma  kaže kot »labodji spev« - kot da ste prišli do vrha sreče, ki jo bo uničil vaš otrok, ki ga ljubite. In na tem mestu se je potrebno ustaviti in razmisliti s trezno glavo, kaj se v resnici dogaja. Je lahko odrasla hči tako iracionalna in ljubosumna? 

Če je odgovor pritrdilen, se je potrebno vprašati, ali je v tem sama ali pa morda v skrivni navezi z materjo oziroma vašo ženo, ki kot pravite, ne ustavlja vašega odhoda, ampak vas podpira. Vi ste premožen človek, veliko ste ustvarili. Ali vaše ženske ljubijo vas ali prestiž, ki jim ga nudite? Morda bo ob novi partnerki sedaj manj za njiju in s tem nekaj več za tretjo osebo, ki vas je »ugrabila«. Pišete, da vam hči preprečuje stik z vnuki. Zakaj se pustite manipulirati? Imate svoj jaz, svojo zgodovino in dosežke. Mar niso otroci kljub vsemu naporni, zakaj ne počakate, da se sama utrudi in vas prosi za pomoč, saj, če je res tako razvajena, kot pišete, vas bo hitro poklicala na pomoč. 

Kakšen pa je v resnici vaš odnos do hčere? Zakaj ste jo tako razvajali? Zakaj je niste naučili samostojnosti? »Sprijeni« otroci, ki odrastejo v vsega presite najstnike in kapriciozne odrasle, ki jih nič ne more v celoti zadovoljiti, so sila naporni kot ljudje, sodelavci, partnerji in člani družbe.  Kaj pa lahko vaša hči ponudi svetu, brez da se vi s svojim kapitalom vmešate in postavite smer? Vaš problem ni težava z novo partnerko, pač pa poškodovan občutek za zdrava razmerja, kjer mora biti jasna uravnilovka med hedonizmom in askezo. Ljudje ne propadejo le zaradi stisk, več je praznih in uničenih duš tistih, ki se kopajo v izobilju in s tem poškodujejo zdrav odnos do sebe in sveta. 

Svetujem vam, da se skupaj z ženo in hčerko oglasite pri družinskem terapevtu, saj se stiska vaše hčere lahko stopnjuje do psihotičnih faz. Odrasla oseba, ki ima zdravo psiho in stabilna čustva, se takšnih kaznovalnih, nadzorovalnih in ljubosumnih potez ne poslužuje. In ker niste zapisali, kako ste mislili deliti premoženje, ne vemo, kje so tukaj skriti interesi. Veste, da se je za pravo ljubezen potrebno boriti in da nič, kar je zares vrednega, ne pade z neba. Seveda si v času lahko prislužimo dobro karmo, ki se pokaže kot sreča. A vaša zgodba ni tako enostavna ali nedolžna, kot je videti na prvi pogled. 

Želim vam, da vas čaša iskrenosti osvobodi in vam vsem skupaj pomaga k pravim korakom, ki jih boste naredili v prihodnosti. A oko zunanjega izkušenega družinskega terapevta vas lahko postavi na mesta, kamor se sami v tem trenutku ne zmorete ali pa ne znate. Želim vas vso srečo in neomajnost pri cilju samoizpolnitve, saj ima vsakdo od nas tako pravice kot dolžnosti!