Jezikov ljubezni je mnogo, kletk v imenu ljubezni še več

Res je, dragi gospod Aleks, da odpirate teme, ki jih svetovalci in terapevti dodobra poznamo. Na tem področju je ogromno blokad, nerazumevanja in obtožb, saj gre za primerne strastne energije in aktivacijo nezavednih vsebin, ki odpirajo pereča in sila pomembna sporočila in vprašanja, od koder izvira marsikaj. Da ljudje nismo nujno monogamni po naravi, vemo tako iz etnografskih popisov navad in šeg ljudi. Domala pa to dejstvo izve vsakdo, zlasti še, če si dovoli misliti izven okvirjev. Kar se tiče zvestobe, je najlažje moralizirati takrat, ko človek ni na preizkušnji. Po drugi strani pa se pod pojmom ljubezni skrivajo tekmovalnost, boj za otroke, premoč, premoženje, vpliv ali status. In sama ljubezen, iskren stik dveh duš, ostaja le še predmet romanov ali zasanjanih duš, ki so uspavane nekje ob robu dogajanja. 

A vaša zgodba priča o tem, da je med dvema oseba lahko nekaj, kar težko logično pojasnimo. Kar se tiče spolnega in erotičnega poželenja, je med moškimi in ženskami nekaj razlik, a mnogo podobnosti. Zadovoljujoč in iskren seks obema da veliko. Biokemija je pomembna, morda veliko bolj, kot smo si pripravljeni priznati. In ljudje, ki v domačem okolju ne najdejo izpolnitve, najdejo pot v paralelnih svetovih razmerij, ki so običajno skrivna. Da med moškimi in ženskami ni veliko razlik kar se tiče takšnih skrivnih praks, ve povedati vsakdo, ki pozna globino intimnih zgodb, ki so mu zaupane. V »razvitem« svetu ženska spolnost ni več tabuizirana in popolnoma naravno je, da v današnjem času ženska da pobudo za konkretizacijo nekega odnosa. A morda to naredi na bolj eteričen, očem nevpadljiv način. 

To, kar vas morda z opisano simpatijo druži, je močno poželenje, ki ga oba prevajata v duhovni jezik. S tem ni nič narobe, a pomembno je, da spregovorita o svojih resničnih potrebah. Da se ne greste skrivalnic, tako vi, vaša žena in simpatija. Ker duhovna rast nujno ne pomeni rast razvajanja čutov, prej obratno. In v vašem pisanju se čuti močno poželenje in seksualni naboj. Morda tudi vaša žena želi drugačne spolne prakse. Kaj pa je ljubezen v odnosu do spolnosti ali čiste erotike, razvozlajo številni dobri psihoanalitiki. Če gre za golo poželenje ali močan stik dveh duš, ne moremo mimo dejstva čustev in občutij, ki gredo po svoje, pogosto mimo razumskega zaustavljanja. Mislim, da ste v sebi zbegani in razdvojeni in predvsem, neiskreni. Morda rabite dober seks, brez primesi obližev in olepševanj. Najprej z ženo. Potem pa iskren pogovor, ali želite resno partnerstvo ali raziskovanje spolnosti. Kaj je moralno ali grešno, ne bi razpravljali, saj ni naključje, da ste se našli v vlogi, v kateri ljubite ljubezen, čutite strast in ste nasploh pripravljeni za predajo. Res pa je, da nas vsaka vez ali odnos določa na drugačen način, in erotična ljubezen je skladno s teorijo ena najbolj globokih in transformirajočih izkušenj, ki nas preobrazijo od znotraj. Morda ste izbrani, da ravno to ugotovite in iskreno začnete novo vez in spoštljivo končate staro ali pa najdete z ženo novo sinergijo. A za obe potezi morate biti zelo pogumni. Kajti velike ljubezni se dogajajo le tistim, ki so jih sposobni izboriti, prenesti in nositi. Ostali pa se potolažijo s prijetnim funkcionalnim odnosom, ki do neke mere  izpolnjuje, a ne prinaša ničesar novega.