Poskusite za nekaj mesecev, lahko omili bolečino

Draga bralka, vprašanje me je zapeljalo na začetek moje poklicne poti, ko fibromialgija še ni imela statusa »diagnoze« in sem sama stres še lahko vrgla čez ramo, preden me je ugriznil. Danes še kako verjamem v diagnozo. Ampak kaj nam pomaga, če vemo, da so bolezen kot diagnozo opredelili okrog leta 1980, zdravnik nam verjame in v zdravstveni karton za obračun zavarovalnice napiše diagnozo fibromialgija. Boli vseeno. Poleg stalne bolečine so tu še težave s spanjem, koncentracijo, spremembo razpoloženja, bolečinami v trebuhu, moteno prebavo, mikcijske težave, sindrom nemirnih nog in še kaj. 

Vaša optimistična narava je dobrodošla, kajti fibromialgija ima širok spekter tako v intenzivnosti kot tudi v prizadetih organih. Značilne za bolezen so občutljive točke po telesu, prevladujejo vrat, komolci, kolki in glutealni predel. Beseda sama opredeljuje vezivno tkivo, mišice, končnica »algija« pa verjetno izvira iz grške besede algos, ki pomeni trpljenje, bolečina. Ker so mišice pritrjene na kosti, na koncu težko ločimo, kaj nas pravzaprav boli. 

Bolezen obravnavajo revmatologi. Pred postavitvijo diagnoze je treba izključiti druga resna vnetna obolenja, obolenja žlez z notranjim izločanjem, nevrološka obolenja, bolezensko dogajanje, povzročeno z zdravili, itd. Številni dejavniki, kot so socialni in psihološki, vplivajo na jakost bolečine. Stres igra pomembno vlogo. Vpliva na čezmerno vzdraženost centralnega živčevja, zaradi katere postanemo občutljivejši, naj smo še tako optimistične narave.

Ni specifičnih laboratorijskih preiskav, ki bi bolezen izključile ali potrdile. Zdravnik postavi diagnozo na podlagi anamnestičnih podatkov in klinične slike.

Kako zdravimo? Pri hudih bolečinah so sredstva proti bolečini vsekakor obvezna. Ob tem tudi tablete, s katerimi zaščitimo želodčno sluznico. Koristno je jemati vitamina B1 in B6 in seveda – antidepresive. Zakaj? Predvidevamo, da ti delujejo po dveh poteh. Najprej zavirajo prevajanje bolečine na primarni senzorni nevron. Druga pot pa je verjetno delovanje prek centralnega živčnega sistema na pozornost in tako na zaznavanje bolečine. Poskusite za nekaj mesecev, morda vas bo razbremenilo strahu, tako pa tudi omililo ali celo odpravilo bolečino.