Ne zapirajte se pred svetom

Pozdravljeni,

hvala za zanimivo vprašanje. Iz vašega pisma ni povsem razvidno, ali ste samozavestni v svoji odločitvi, da ste samski, ali pa vas je strah spremembe, ki bi jo lahko prinesel partner v vaše življenje. Vprašanje je torej, ali ste se sami zavestno odločili, da ne želite nikogar, ali preprosto niste spoznali pravega.

Pri svojem delu se držim teorije potreb po psihologu Abrahamu Maslowu. Maslow je potrebe razdelil v obliki piramide. Na dnu so tiste najbolj osnovne, fiziološke potrebe (hrana, voda, kisik ...), sledijo jim potrebe po varnosti (psihični in socialni), šele proti vrhu pa pridejo na vrsto potrebe po pripadanju in ljubezni (izražanje naklonjenosti, uživanje v ljubezni, zaupanje v druge …). Potrebe, ki so na piramidi višje, lahko zadovoljimo šele, ko imamo zadovoljene vse ostale potrebe, ki so nižje. Kje se torej nahajate vi? Kakšno je vaše fizično in psihično počutje? Na ta vprašanja bi bilo dobro odgovoriti, če želite ugotoviti, kaj vas omejuje pri iskanju partnerja.  

Raziskave kažejo, da odnosi prinašajo srečo v naše življenje, nas bogatijo, dajejo našim življenjem smisel, so vir veselja in ljubezni. To drži tako za odnos, ki ga imamo sami s sabo, kot tudi za odnose z drugimi. Ni nujno, da je to samo partner v romantičnem pomenu besede, tudi odnosi, ki jih stkemo s prijatelji in družinskimi člani, so izredno dragoceni in pomembni.

Kakšni so torej vaši odnosi z drugimi ljudmi v vašem življenju? Omenjate prijatelje, ste si blizu, ali tudi njih postavljate na stranski tir? Lepo je, da se veliko ukvarjate sami s sabo, kot pišete, in očitno je, da vam ta odnos veliko pomeni, a ne pozabite, če ne boste vlagali tudi v medosebne odnose, bodo ti slej ko prej razpadli. Včasih je to seveda del naravnega procesa, saj se z leti se spreminjamo in posledično nam ustreza tudi drugačna družba, a vseeno ne zanemarite tistih oseb, ki vam veliko pomenijo.

Kar se tiče nasveta vaših prijateljev glede zmenkov, mislim, da vam želijo le dobro. Zakaj bi se v življenju odpovedali ljubezni, ko pa je to vendar nekaj najlepšega? Seveda, ljubite po pravilih, ki vam ustrezajo. Lahko se tudi odločite, da ne boste imeli partnerja. Vi ste odgovorni za vaše življenje in najbolj veste, kaj vam odgovarja. Je pa vredno premagati strahove in predsodke ter poskusiti kaj novega. Kdo ve, morda pa vas na zmenku kdo pozitivno preseneti. In če ne, se pač poslovite in živite v miru sami naprej. Svetujem vam torej, da se ne zapirate pred svetom. Življenje je lahko velika dogodivščina, če le dovolimo, da se zgodi. Srečno!