Spremenite prioritete in si vzemite tudi čas za druge

Draga bralka,

hvala za vaše vprašanje. Odprli ste odlično temo, ki je danes zelo aktualna in verjemite, sploh niste edina, ki se tako počuti. V situaciji, kot je vaša, je v prvi vrsti zelo pomembno, da ozavestite, ali ste zaradi kariere »žrtvovali« lastno življenje. Se morda v vas skriva mišljenje, da je zelo težko hkrati imeti odlično kariero in družino? Ste morda v svojem življenju bili izpostavljeni vzorcem, ki prikazujejo, da ima ženska lahko kariero ali družino, ne pa tudi obojega?

Kar lahko najprej storite, je to, da se odločite da boste posvetili čas družini ali partnerju. Tudi če partnerja še nimate, je zelo pomembno, kakšne majhne odločitve sprejete vsak dan. Na primer, če vas nekdo povabi na kavo, vi pa ob tem najprej pomislite, da imate res veliko dela in nimate časa za kavo, se morate v tistem trenutku zavedati, da ste se odločili izključno za kariero in zavrnili možnost ideje, ki se lahko razvije v partnerstvo. Ne pozabite, dela boste imeli vedno dovolj, zasebno življenje pa je na začetku stvar odločitve. Najprej morate torej zamenjati prioritete.

Če ste se začeli zavedati, da boste ostali sami, v kolikor boste ravnali enako kot doslej, je zdaj čas, da to spremenite. Prvi korak je, da si prosti čas rezervirate za uživanje, druženje in spoznavanje novih ljudi. Zelo pomembno je, da se začnete ukvarjati s tem. Moram vas razočarati - če boste še vedno svoj prosti čas namenjali izključno poslu in vaši osebnostni rasti, boste na koncu res ostali sami.

V procesu spoznavanja partnerja sta dve stopnički, in sicer:

Prva je reorganizacija prioritet in časovna organizacija. Reorganizacija prioritet se nanaša na odločitve. Če ste se odločili, da boste našli partnerja in mu namenili čas, je res pomembno, da se za to odločite. Kaj to pomeni? Če morate zaključiti še en projekt, imate dve možnosti, ali delate brez prestanka, ali pa si postavite mejo, denimo do 17. ali 18. ure, potem pa večer namenite grajenju zasebnega življenja, naj bo to s spoznavanjem nove osebe ali preživljanjem časa s partnerjem, ko ga boste enkrat spoznali, in družino, ko si jo boste ustvarili.

Drugo stopničko boste prestopili, ko boste ugotovili, ali vaše partnerske težave izvirajo iz vašega otroštva. V tem primeru je zelo pomembno, da se obrnete na strokovno osebo, ki vam jih bo pomagala predelati in razrešiti.

Ne pozabite, zelo pomembno je, da si vzamete čas za spoznavanje novih ljudi, da sprejmete, da je čisto v redu, tudi če ne delate vsak dan od jutra do večera, ampak si vzamete tudi nekaj ur zase in za svoje bližnje. Zavestno se odločite, da boste še vedno zelo uspešni v karieri, četudi boste imeli partnerja in si ustvarili družino. Dobite se s prijatelji, povabite jih na druženje, morda vam predstavijo kakšno novo osebo. Konec koncev je vaš dom prostor, v katerem živite življenje, ne pa pisarna, kjer se samo nadaljuje delo. Ker nas v tem trenutku veliko dela od doma, so naše prioritete zaradi tega malo zamegljene, a ne pozabite, da je za vsakega človeka pomembno, da zna odklopiti od službe in svoj čas nameni tudi počitku in druženju.