Odgovor vam lahko da le partner

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Žal vam ne morem odgovoriti na vprašanje, kaj se plete med vašim partnerjem in vašo sodelavko. Najbolje bi bilo, da vprašate njega. V tovrstnih situacijah je daleč najboljša strategija, da se odkrito pogovorimo s partnerjem. In čeprav so ti pogovori čustveno vedno zelo težki, jih je vredno načeti, saj lahko imajo zelo pozitiven, tudi zdravilen vpliv na odnos.

Kako se lotiti tako delikatnega vprašanja? V praksi se je izkazalo, da na odnos pozitivno vpliva le pogovor, v katerem smo pripravljeni poslušati in sprejeti mnenje druge strani, vendar pa to ne pomeni, da se pustimo poteptati. K dialogu morate pristopiti odločno in asertivno. Za asertivno komunikacijo je značilno, da odgovorno zagovarjamo svoja stališča, ob tem pa ohranjamo spoštovanje do sogovornika. Cilj asertivne komunikacije je, da ste obe strani na koncu zadovoljni z izidom pogovora.

Torej, zberite pogum in nagovorite partnerja. Morda se je med njim in sodelavko res prižgala iskrica, morda pa sta le prijatelja. V vsakem primeru boste odgovor izvedeli le od njega, zato ne delajte predpostavk in si v glavi ne ustvarjate mnenja, dokler se ne pogovorite s partnerjem. Šele ko boste slišali njegovo plat zgodbe, boste imeli dovolj informacij, da lahko presojate o situaciji in sprejmete nadaljnje odločitve.

Lahko se tudi zgodi, da se vam bo partner kljub vašim prizadevanjem za iskrenost v pogovoru, zlagal, ker ga je sram ali strah in si želi ohraniti odnos z vami. Svetujem vam, da ste potrpežljivi, saj resnica vedno pride na dan na takšen ali drugačen način. Če vam kaj prikriva, boste to najlažje ugotovili, če mu dobro prisluhnete.

Kar se tiče vašega komentarja, da imate radi vse pod kontrolo, pa bi vam svetovala, da se o tem pogovorite s strokovnjakom, če vas tovrstni občutki ovirajo pri tem, da bi živeli bolj sproščeno in zadovoljno. Srečno!