Resnica z glavo v pesku

Draga bralka.

Sodobnost s pluralizmom vred in možnostjo izbire prinaša marsikatere pasti, saj moramo biti za zdravo odločitev usposobljeni in informirani. Torej, če so tradicionalne skupnosti z ozkostjo gledišča varovale pred mejami, ki so lahko nevarne, nas moderne skupnosti silijo preko varnega in samoumevnega. Čas instagrama, množičnih medijev, socialnih omrežij in virtualnih svetov ljudi prevara v občutkih, da je možno ključne razvojne poti zaobiti z bližnjicami in hedonističnim iskanjem le lastnega užitka.

Tako sta tudi vidva z možem rojena v času, ki je dokaj daleč od spoštovanja svetega, pravičnega in dobrega. Ljudje se na cesti še pozdravijo ne več, v trgovinah se ne pomaga starejšim, študentje ne berejo knjig in pričakujejo nazive ... In seveda, svet spolnosti ni izjema. Da se velika večina v zakonih in zvezah poslužuje »sekstanja« (kar pomeni dopisovanje s seksualno in erotično vsebino) in skokov čez plot, da marsikdo eksperimentira tudi z istim spolom, je znano. Pred časom je Slovenijo pretresla seksualna afera, ki razkriva, kako podlo so se izživljali nad mladimi ženskami. Je to vam sprejemljivo? Resonira z vašo dušo?

Kaj je vaša osebna integriteta? Telesna etika? Si lahko vsak dovoli prav vse? Pravite, da je vaš mož homoseksualec ali biseksualec? Ste z njim še intimni?

Seveda je prav, da spoštujemo drugačnost in jo skušamo razumeti. Obenem pa moramo poznati sebe in lastne meje, od koder nismo pripravljeni na kompromise, ki bi naše samospoštovanje okrnilo ali zlomilo. Mnogo je razmerij, kjer so ljudje skupaj kot »prijatelji«, čemur pravijo »odprte veze«. Ali so to le povezovanja iz koristi? Zakaj vi vztrajate v vezi? Pišete, da ne morete jesti, da imate resne težave z vegetativnim živčevjem.

Ko smo v razmerju z nekom, kjer nam odteka življenjska energija, kjer smo le depresivni in v stiskah, takšna vez temelji na sadizmu. In iz psihoterapije vemo, da so sado-mazo vezi najmočnejše, saj so ljudje prepleteni v čudne vrtince bolečin in redkih naslad, ki manipulirajo in psihično izčrpavajo. Zakaj se z možem ne pogovorite? Zakaj se bojite? Kaj lahko izgubite? Status??

Vaš primer odpira mnogo vprašanj. Skoraj nujno je, da obiščete terapevta. Dilem pod površjem je preveč, od samospoštovanja do intimne integritete. Kdo ste potem vi, če mož uživa s prijatelji na poteh, vi pa doma le kot kulisa nekega statusa hirate? Kaj pa, če resno zbolite? Prosim vas, da naredite prvi korak k rešitvi. Dobrih terapevtov s prakso in toplino je v Sloveniji veliko. Verjamem, da vam bodo pomagali na poti celostnega zdravja in samospoštovanja. Verjamem v vas. Srečno!