Seksualnost človeka je zelo neraziskana

Draga ga bralka.

Postavljeni ste pred težko dilemo. Ne le zato, ker taki primer niso osamljeni, pač pa se o njih redko odprto govori, še manj piše. Tudi ženske se odločajo za istospolne izkušnje, a so te v družbi manj obsojane. Morda zato, ker burijo klasično moško fantazmo? In zgodovina seksualnosti, ki bi natančno razlikovala naravo človeškega poželenja, ni širše dostopna, pa tudi strokovnjakov s tega področja ni ravno veliko.

Svetujem vam, da se poglobite v literaturo. Nancy Friday je na primer raziskovala žensko seksualnost, pa tudi moško. Biseksualne fantazije so tako prisotne pri obeh spolih. A fantazme pogosto ostanejo le odmev hipov miselne naslade, ki tekom dnevnih obvez in realnih izzivov življenja v celoti izzvenijo.

Seveda pa je pot seksualnega osvobajanja dokaj novodobna, zlasti za ženske. Danes so lahko samske, ločene, ponovno poročene, pa v reorganiziranih družinah in z otroki partnerjev iz prejšnjih zvez … Če so nekoč le rojevale in ostajale doma, so ženske danes svobodnejše. A kljub vsemu vpete v svojo biologijo, ki od njih pričakuje potomstvo. Zato rečemo, da je ženska seksualnost »ujeta«, saj je ženska kot mati drugačna kot ženska, ki ne rodi. Z zanositvijo in porodom posameznice doživijo iniciacijo v drugačna hormonska ravnovesja, ki njihovo biokemijo za vedno spremenijo. Potomec ali mladič postane običajno center in seksualne fantazije pogosto zapustijo domišljijo mladih mater. Morda ne mladih mož.

A da bi sklepali, da so moški v splošnem bolj odprti za spolnost kot ženske, bi bilo napačno. Spolno poželenje ali libido zavisi od mnogih predpostavk: gmotnega položaja, izobrazbe, razgledanosti, izkušenj in časa. Če se borimo za kruh, zdravje ali kako drugače gradimo osnove normalnega bivanja, vso življenjsko energijo usmerjamo tja. Seksualnost pa kljub vsemu zahteva neke trenutke in čas, in predvsem, pripravljenost. Ni naključje, da je bil seksualni razvrat tekom zgodovine privilegij visoke družbe, ki je bolehala za sifilisom in ostalimi spolno prenosljivimi boleznimi. In je predvsem imela čas. Kratkočasje v družbi z lenobo težko botruje klenosti in moralni integriteti osebe.

Po drugi strani pa je na mestu vprašanje uživanja oz. hedonizma in askeze, torej sposobnosti transcendence čutov preko različnih ustvarjalnih kanalov. Če je človek v sebi skrajno sebičen, narcističen in iščoč takojšnje gratifikacije, bo hitreje prestopil mejo seksualno znanega in varnega. Tako da vaše vprašanje korenini tudi tu. Kakšen je vaš mož? Kakšni ste vi? Se znate odpovedati trenutnemu ugodju za višje dobro?

Če bi bil vaš mož istospolno usmerjen, z vami po vsej verjetnosti ne bi imel otrok. Saj ga očitno privlačite do neke mere, če tako rečeva. Po drugi strani pa vam je priznal istospolno izkušnjo. Danes smo priča zanimivim trendom; mladi pogosteje eksperimentirajo s spolnostjo ali pa jih spolnost sploh ne interesira. Do seksa imajo precej bolj lahkoten in netravmatičen odnos, kot ga imajo starejše generacije. Duh časa je drugačen. Danes so kanali za iskanje novih con smisla odprti povsod: od znanosti do pornografije. In le prave in srčne, od preizkušanj trdne vezi, ki jih vsakodnevno negujemo, nas lahko obvarujejo pred posledicami tako internetnega kriminala kot slabe družbe, v katero lahko zapademo tudi v e-svetovih.

Predlagam, da se z možem pogovorita. Dobro bi bilo, da obiščeta tudi partnerskega terapevta. Menim, da se ne poznata dobro. Zakaj je mož potreboval takšno izkušnjo, boste prepoznali s časom. Verjetno pa tudi on sam. Za ločitev je še vedno čas. Zato je prav, da naredite vse, kar je v vaših močeh, preden naredite dokončni rez. Spoznajte se. Spoznajta se. Srečno!