Energetska izkaznica je v primeru prodaje nepremičnine obvezna

Spoštovana,

zahvaljujem se vam za postavljeno vprašanje. Odločitev glede tega, ali boste nepremičnino sestri prodali ali podarili, je seveda odvisna od vas, oziroma od vajinega dogovora. Iz davčnega vidika sicer kakšne posebne razlike glede davčnih obveznosti ne bo. V primeru, da bi se odločili za daritev nepremičnine sestri, bi bila davčna stopnja 500 evrov od davčne osnove (na vrednost darila) plus še 6 odstotkov nad vrednostjo 10.000 evrov. Običajno je, da ta davek plača prejemnik darila.

V primeru, da bi se odločili za prodajo nepremičnine, pa bi davčna stopnja znašala 2 odstotka od davčne osnove, kar bi v primeru nepremičnine, vredne 20.000 evrov znašalo 400 evrov. V primeru kupoprodajne pogodbe davek običajno plača prodajalec. Cenitev nepremičnine ni potrebna, razen, če bi menili, da ja davčni organ vrednost nepremičnine za namene odmere davka ocenil previsoko.

Kar se tiče gradbenega dovoljenja velja, da je tudi promet z nepremičninami, ki nimajo gradbenega dovoljenja, načelno dovoljen, izjema je le, če v zvezi s tako nepremičnino poteka inšpekcijski postopek. Energetska izkaznica pa je v primeru prodaje nepremičnine obvezna, tako da vam priporočam, da jo čim prej tudi pridobite.