Pred nakupom se z otrokoma pogovorite o obveznostih

Pozdravljeni, 

razumem vašo skrb v zvezi z nakupom živali in podpiram vaš proces odločanja, saj živali niso igrače niti sredstvo za dosego trenutnega navdušenja. Nakup živali zahteva premišljeno odločitev, v katero so zajeti vsi plusi in minusi. Vedeti je treba, da zlasti pes zahteva ogromno odgovornosti, razmisliti pa je treba tudi o vseh ostalih dejavnikih – da imamo zanj dovolj prostora oziroma površine, v mislih moramo imeti tudi dovolj finančnih sredstev za hrano in oskrbo pri veterinarju, seveda pa sta ključnega pomena vzgoja in čas, ki ga namenjamo živali. 

A če pustimo tehnične stvari ob strani in se posvetimo vplivu živali na razvoj otroka, je tu veliko pozitivnih učinkov, kar so potrdile tudi številne raziskave. Glede na to, da današnji otroci veliko preveč časa preživijo za računalniki in se tudi v prostem času posvečajo predvsem tehničnim igračam, je žival odlična alternativa, saj pripomore k zdravemu osebnostnemu razvoju. Namesto sedenja v sobi tako otrok več časa preživi v družbi živali in se z njo nauči skrbnosti in odgovornosti – skrb za sprehode, hranjenje, vzgojo, izboljšajo se tudi njegove delovne in učne navade, pridobi večjo sposobnost reševanja težav … Seveda pa sta pri tem potrebna tudi vaša doslednost in vztrajanje pri določenih pravilih, ki jih vzpostavite že na začetku. 

Dokazano je, da živali pozitivno vplivajo tudi pri soočanju s stresnim vsakdanom, saj aktivnosti z njimi omogočijo, da se otrok laže spopada z občutki tesnobe, ima manj težav pri interakciji z drugimi ljudmi, vplivale pa naj bi tudi na razvoj empatije. Sprašujete se, ali sta otroka zadosti stara, in glede na napisano lahko rečem, da več kot dovolj. Preden se dokončno odločite za nakup psa, pa se vsekakor vsi skupaj pogovorite, kaj bo prinesel k vaši družini, kakšne bi bile obveznosti … Dobro je, če že vnaprej spregovorite o določenih pravilih, ki bi se jih bilo treba držati, sin in hči pa si jih lahko glede na starost razdelita. Glede na njuno ljubezen do živali in potrpežljivo čakanje si skoraj upam trditi, da je vaša skrb odveč. 

Uspešno odločanje vam želim in obilo lepih trenutkov z morebitnim novim družinskim članom.