Ne krivite se in predelajte travmo

Pozdravljeni,

hvala za poslano pismo. Najprej bi vam želela čestitati za pot, ki ste jo ubrali po ločitvi svojih staršev. Zelo pohvalno je slišati, da niste sledili njihovim vzorcem in ste si ustvarili družino, za katero se trudite, se ji posvečate in ste ji predani.

Kar se tiče dedovanja, vam ne bom podajala pravnih rešitev problema, ampak se bom raje osredotočila na psihološki vidik. To, da vam je oče zapustil hišo, lahko razumete kot znak njegove naklonjenosti, morda tudi opravičilo za bolečino, ki vam jo je povzročil s svojim odhodom. Razumljivo je, da je očetova poslednja želja prizadela njegovo novo ženo, a to pravzaprav ni vaš problem, saj je to odločitev sprejel vaš oče in ne vi, kot je pred leti on sprejel odločitev, da zapusti vašo mamo in si ustvari življenje z novo žensko. Niti eno, niti drugo ni vaša krivda, zato vam tudi svetujem, da ne vržete puške v koruzo in si najdete dobrega odvetnika, ki vam bo olajšal zadevo.

Kar se tiče občutkov, ki so se prebudili v vas ob izgubi očeta in konfliktu z njegovo novo ženo, pa bi lahko to pomenilo, da še vedno niste povsem predelali njegovega odhoda in ločitve staršev. Mnoge raziskave kažejo, da otroci ločenih staršev trpijo posledice tako kratkoročno kot tudi dolgoročno. V psihologiji temu rečemo relacijska travma, ko starši otroku v otroštvu ne morejo zagotoviti ustrezne čustvene in emocionalne navezave. V primeru relacijske travme ne gre toliko za to, ali so starši ločeni ali živijo skupaj, temveč za to, kakšen odnos so razvili z otrokom.

Večji vpliv na vas je torej imelo, kako se je oče obnašal do vas, kot pa zgolj to, da vas je zapustil. Niste zapisali, kakšen odnos sta imela po ločitvi. Sta bila sploh v stikih? Si je vzel čas za vas? Je pokazal zanimanje za vaše interese in skrbel za vas? Vse to so pomembna vprašanja, ki bi jih bilo dobro predebatirati s strokovnjakom na štiri oči, saj bi vam to pomagalo, da v krajšem času predelate stvari, ki vas še težijo iz mladosti. Upam, da boste zbrali pogum in vam bo uspelo. Vso srečo vam želim!