Vaš oče nima prav nobenih možnosti, da bi se obesil na vaše premoženje

Moje mnenje je, da spada ignoriranje očetovskih dolžnosti med najbolj pomilovanje vredna moška dejanja. To pa zato, ker je skrajno neodgovorno najprej zaploditi otroka, potem pa njega in njegovo mamo prepusti na milost in nemilost ekonomsko in človeško nemalokrat krutemu vsakdanu, namesto da bi ju zaščitil – to počnejo le reve. V kvalificirano obliko takih bojazljivcev pa spadajo tisti, ki materam ne plačujejo niti preživnine za svoje otroke. Čeprav tovrstni možakarji o sebi neredko menijo, da so strašni kazanove, frajerji, plejboji in ne vem kaj še vse, pa bi se verjetno skoraj ves ženski in pretežni moški svet strinjal s tem, da v njihovem početju ni prav nič frajerskega ali možatega, ampak gre za ravnanje, ki ga je moč pripisati le slabičem, nesposobnim prevzemati osnovne moške funkcije in odgovornosti v življenju. 

Če lahko za tiste, ki ne plačujejo preživnin materam svojih otrok, rečem, da gre za kvalificirane neodgovorneže, kaj poreči šele o tipih, kot je vaš oče, ki gredo še dlje in želijo, naj jih – čile in zdrave – vzdržuje sin z diplomo strojne fakultete, tako da bodo oni lahko še naprej igrali skvoš in se v gostilni hvalil o tem, kako iznajdljivi so pri financah. Ojoj! 

Vendar se ni treba bati, da bi lahko oče v prihodnosti segel po vašem ali maminem premoženju. V skladu z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je polnoletni otrok sicer dolžan po svojih možnostih preživljati starše, če ti nimajo sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Za zdaj niti prvi niti drugi pogoj pri vašem očetu ne obstaja. A tudi če bi oče ostal brez sredstev in si jih ne bi bil sposoben pridobiti, ne bi imel prav nobenih možnosti, da bi se obesil na vaše premoženje, saj isti zakon določa, da polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega, kar je primer pri vas. 

Do materinega premoženja nima oče nobenega upravičenja, saj se je od nje razvezal. Morda (a zgolj teoretično) bi lahko uveljavljal nujni delež v primeru vaše smrti, a le če po vas ne bi dedovali dediči prvega dednega reda (vaš zakonec oz. zunajzakonski partner in vaši potomci). Tudi ta možnost pa je po naravi stvari le teoretična. Žal zakon ne predvideva možnosti, da bi se lahko očetu formalno odpovedali, toda glede na to, da ta v vaše in materino življenje in premoženje ne more in ne sme posegati, je to pravzaprav vsaj s pravnega vidika manj pomembno.