Darila se vračunajo v nujni delež

Spoštovana,

zahvaljujem se vam za vaše vprašanje.

Najprej glede dednega deleža sina iz očetovega prejšnjega zakona: glede na to, da je nujni dedič in, da se nujnemu dediču v njegov delež vračunajo tudi darila, ki jih je kot nujni dedič dobil od zapustnika (vašega očeta), sin ne bo mogel uveljavljati nujnega deleža, a le v primeru, če znesek, ki ga je dobil od očeta v obliki gotovine dosega (vsaj) vrednost tega nujnega deleža. V tem primeru ne bo prišlo do prikrajšanja nujnega deleža in obe z mamo bosta lahko dedovali po očetu v skladu z oporoko, ki jo je napisal oče.

Kar se tiče zapuščinske obravnave pa, kot razumem vaše pismo, ta sploh še ni bila razpisana. Kdaj boste prejeli vabilo na zapuščinsko obravnavo, je sicer odvisno od sodišča, ki bo pristojno za razpis te obravnave. Na splošno velja, da se dlje čaka na sodiščih v večjih krajih (predvsem v Ljubljani) kot pa v manjših krajih.

Priporočam vam, da glede tega opravite poizvedbo na sodišču, ki je pristojno za razpis  zapuščinske obravnave. Če se s tem ne želite ukvarjati, pa vam svetujem, da za to najamete pravnika/odvetnika.