Izsiljevanje in mobing sta kazniva

Veste, kaj se mi zdi ena največjih pomanjkljivosti našega sicer pridnega in trdoživega naroda? Prav to, da si Slovenci prepogosto pustijo biti nekakšni novodobni tlačani in da so tudi tedaj, ko se okrog njih dogajajo nedopustne nepravilnosti, raje tiho, da le ne bi izgubili službe, zaslužka, penzije, miloščine svojih šefov ... Čeprav se zavedam, da je narava posameznih konfliktov včasih zelo kompleksna, saj so njihovi vzroki zelo heterogeni, pa sem trdno prepričan, da je na očitne barabije, ki se dogajajo, treba odločno opozoriti. Ampak ne brezglavo, z različnimi nesorazmernimi grožnjami ali celo z nasilnim ravnanjem v afektu, ampak korektno, uravnoteženo in kar je pomembno – pravočasno. Slovenci bi se morali po tem, kako zavarovati svoje pravice in interese, nekoliko bolj zgledovati po očitno samozavestnejših narodih, denimo Italijanih, Francozih ali celo po Grkih. V vseh teh državah obstajajo izredno močne organizacije, ki zelo učinkovito skrbijo za zaščito šibkejših ali izkoriščanih. Brez nasilja, seveda. Primerjajmo malo, kako so se denimo ti narodi v zadnjem desetletju večkrat odzvali na kratenje osnovnih državljanskih pravic. Ponosno in z dvignjeno glavo! Pa še dosegli so marsikaj.

Pa mi? Ne bi rekel.

Enako bi se morali odzvati zaposleni v mikrookoljih, kot so denimo podjetja, društva, državni uradi. Tudi vi seveda. Ne nazadnje ste na začetku svoje kariere, kot pravite, ste pridni, odgovorni in za povrhu še prijetnega videza. Pa se res ne boste pustili nekemu frustriranemu šefu, ki se je na vašo zavrnitev odzval kot mali razvajeni otrok. Z dobrimi osebnimi in poslovnimi referencami, ki jih imate, boste pa že dobili kakšno boljšo službo od te! Samo malo korajže vam očitno primanjkuje.

Kar zadeva partnerja – povejte mu zgodbo po resnici. Če je mož na mestu, vam bo že verjel, zlasti če imata sicer v redu odnos. Če bo verjel vašemu šefu, pa ima verjetno težave s svojo lastno samozavestjo. Šefa pa jasno in nedvoumno opozorite, da imajo njegove grožnje naravo izsiljevanja. Njegovo ravnanje pa ima vse zakonske znake mobinga. Obe dejanji sta kaznivi.