Moževa »duhovnost« je krinka

Razumem vaše razočaranje, prizadetost in stisko. Ravnanje vašega moža je popolnoma nasprotno od tistega, kar ste pričakovali. Glede na njegovo prizadevanje za duhovni razvoj, odkar se poznata, je za vas gotovo šok, da se za vas in otroka sploh ne zmeni.

Ena od razsežnosti človeškega bitja je duhovnost. Mnogi jo razumejo tako, kot da je namenjena le posameznim izbrancem, ne pa nam, vsakdanjim ljudem. Zato naj bi bila nekaj skrivnostnega, nedojemljivega in mnogim nedosegljivega. Žal je res mnogim nedosegljiva. Vzrok pa se skriva v tem, da jo zmore doseči le tisti, ki prehodi vse stopnice, ki peljejo k cilju. Ustavijo se vsi tisti, ki ne zmorejo zdravega, ljubečega odnosa do sebe in do drugih. Kdor ne prepoznava svojih čustev in se ne zmore vživeti v doživljanje drugih, obstane in ne more naprej. Ljubečim osebam, ki se zavedajo vsakdanje realnosti in živijo v harmoniji s seboj in z drugimi, pa to uspeva.

Duhovnost vsakdanjega življenja je v tem, da živimo zavestno in se vsak dan znova trudimo za dobre in še boljše medosebne odnose. S tem so povezane vrednote in tudi prioritete v življenju, predvsem pa odnos do lastne družine. Da nam to uspe, so nujni stalen notranji dialog s seboj ter pogovori med partnerjema in otroki. Kako naj ustvarja dobre odnose nekdo, ki ne čuti in ne razume niti sebe, kaj šele drugih. Človekove duhovnosti ni brez preseganje samega sebe, torej preseganja lastnega ega, in to v najrazličnejših življenjskih okoliščinah. Ljudje, ki ne zmorejo reševati notranjih konfliktov, pogosto izberejo različne oblike bega iz realnega sveta. Možne so vse vrste zasvojenosti oziroma odvisnosti. Nekateri bežijo tudi v tako imenovane duhovne in ezoterične prakse. Mnogi med njimi so izredno razgledani na tem področju, imajo ogromno znanja in drugi jim radi prisluhnejo, ker znajo biti zanimivi in skrivnostni.

Tudi vas je mož pritegnil s temami, ki so vam bile zanimive. Razlika pa je v tem, da ste vi znali ohraniti pravo distanco in živite v realnem svetu, v katerem si želite imeti ljubeč partnerski odnos in zdravo družino. Če premislimo vse skupaj, je malo možnosti, da bi vam z možem, ki so mu bolj pomembne duhovne delavnice kot družina, to uspelo. Tudi njegov odgovor vam, da brez tega ne more, vse pove. Lahko mu sicer predlagate obisk pri terapevtu, a ne pričakujte preveč. Njegova »duhovnost« je le krinka za nesposobnost živeti kot ljubeč mož in oče.