Ker bolnišnica ni ravnala skrbno, ste upravičeni do odškodnine

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za poslani odgovor.

Najprej glede brezplačne pravne pomoči: Do brezplačne pravne pomoči je pri nas upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči. Pri tem pa se šteje, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialnovarstvene storitve (Zakon o socialnem varstvu).

Postopek pridobitve je sledeč: Izpolnite obrazec za brezplačno pravno pomoč, ki ga najdete na spletu in ga vložite na okrožno sodišče. Prošnjo oddate na sodišče, ki je na območju, kjer imate prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Na tej osnovi bo sodišče pregledalo vašo vlogo - služba za brezplačno pravno pomoč na sodišču bo vašo vlogo preučila, prav tako vaše finančno stanje ter odločila, ali in v kolikšni meri ste do pravne pomoči upravičeni.

In še glede odškodnine: nenavadno je, da vam v bolnišnici vaših osebnih predmetov niso vzeli v hrambo, to bi namreč morali storiti, razen, če vi tega ne bi hoteli. Ker bolnišnica vaših vrednih stvari ni vzela v svojo hrambo, velja, da je škoda nastala zaradi nezadostne skrbnosti bolnišnice, zaradi česar vam pripada odškodnina za nastalo škodo.