Prenehajte z izogibanjem in se pripravite na zrel pogovor

Pozdravljeni,

Hvala za vaše pismo. V psihologiji poznamo pet ključnih načinov reševanja konfliktov – tekmovalni, sodelovalni, izogibalni, akomodacijski in kompromisni. Iz vašega opisa je takoj jasno, da ste vi izbrali izogibalni način, za katerega pa vam moram povedati, je značilno, da sta obe strani poraženi.

Verjamem, da to ni cilj, ki si ga želite, ne za vas in vaše otroke, kot tudi ne za vašega moža. Najboljše za vse vpletene bi bilo, da dosežeta odločitev, ki bo zadovoljila oba, ali kot pravi moja najljubša knjiga 7 navad zelo uspešnih ljudi: konflikt je najbolje rešiti s strategijo win-win, v kateri obe strani dobita, kar si želita.

Da bi to dosegli, pa je seveda potrebna dobra komunikacija. Pravite, da je ta med vama trenutno slaba, saj se veliko prepirata, a vam vseeno toplo svetujem, da poskušate začeti zrel pogovor, brez obmetavanja in očitkov, saj boste le tako lahko možu racionalno predstavili svoj pogled na situacijo in želje. V nasprotnem primeru bosta vajin konflikt reševala na sodišču, ki bo sicer določilo, kaj se zgodi s skupno lastnino itn., a vas utegne stati veliko denarja in časa.

Predlagam, da za začetek svoje argumente napišete na list papirja, saj boste tako bolje pripravljeni na pogovor. In ne pozabite, win-win pozicija pomeni, da vam je v interesu, da zmagata oba, ne pa da oba ostaneta praznih rok. Vse srečo vam želim!