Sta pripravljena prevzeti odgovornost?

Pozdravljeni,

hvala za zelo zanimivo pismo, ki razkriva, da imate zelo pester odnos s partnerjem. Iz vašega pisanja je očitno, da ste še vedno zaljubljeni vanj in ga imate radi, čeprav uradno nista več par. Ker imata skupnega otroka, pa se zdi, da sta povezana še celo bolj kot ljudje, ki so skupaj, a nimajo otrok. Ko vas partner obišče, se družite in vam je lepo, imata celo intimne odnose, kar še bolj zaplete vajino partnersko dinamiko. Par, ki še vedno lahko ima intimne odnose, je namreč par, ki še vedno živi, ali kot ste zapisali, med katerima še vedno tli.

Vendar pa vse ni rožnato, kot ste ugotovili nedavno. Očitno je, da imata z bivšim partnerjem različna pričakovanja od odnosa, ki ga imata trenutno. Ker nista jasno začrtala meje in skomunicirala, kaj si želita, prihaja do razočaranj in konfliktov. Mislim, da je vajin problem v tem, da nista ne vi ne on pripravljena prevzeti odgovornosti za lastna dejanja. Zanimivo je, da molče vztrajate v tem sedanjem stanju, ki vas očitno ne osrečuje, in se tolažite, da trenutno ni pravi čas za vaju, ter čakate, da se bo enkrat zgodil premik. A ta korak naprej ne bo prišel sam od sebe, če se ne bosta iskreno pogovorila, kaj vsak od vaju hoče in pričakuje od življenja in partnerskega odnosa, ter ugotovila, ali lahko to uresničita skupaj.

Verjetno vas je strah konfrontacije, saj sta možna dva izida, prvi je ta, da obudita zvezo, drugi pa, da se dokončno razideta in ostaneta v stikih zgolj kot starša vajinemu otroku, ne pa tudi ljubimca. A brez tveganja žal ne bo šlo. Če si želite stanoviten partnerski odnos, boste morali zbrati pogum in se soočiti s težkimi vprašanji.

Glede na to, da živita v različnih državah, je izziv uskladiti vajino zvezo še toliko večji. Morda vama je prav zaradi tega zdaj ustrezalo, da sta ohranjala neke vrste odprt odnos in uživala le v radostih, preizkušnje, ki pridejo s partnerstvom, pa odrivala na stran in pometala pod preprogo, ko sta bila narazen. V takšnem odnosu žal ne morete biti presenečeni, ko on odide na dopust sam, če sta doslej funkcionirala brez obveznosti in dogovorov, ni nič čudnega, kar se je zgodilo.

Če si torej želite resen odnos z vašim partnerjem, vam toplo priporočam, da se pogovorite z njim. Največji izziv za oba bo verjetno soočenje z obveznostmi vsakdanjega življenja, saj resen odnos ni samo uživanje, ko ima nekdo čas in se mu zahoče. Najbolj pomembno vprašanje, na katero si bosta morala iskreno odgovoriti, je, kaj bi se zgodilo, če bi prevzeli odgovornost za lastno življenje ter odnos. Ali ste vi in vaš partner pripravljeni na to? Srečno!