Alkohol je že krepko načel duševno in telesno zdravje vašega moža

Lani je vaš mož preživel stanje, ki mu pravimo delirij. Delirij je nenormalno duševno stanje in ima lahko različne vzroke. Pri vašem možu se je začel zaradi odtegnitve alkohola, potem ko ga je dolgo redno užival. Delirij se hitro začne in po določenem času mine, lahko po nekaj urah ali pa po več tednih. Človek, ki zapade v delirij, je zmeden. Ne ve za čas in kraj, ne prepoznava domačih, je nemiren, trese se, poti, lahko ima privide in je morda agresiven. Nekateri postanejo blodnjavi. Delirij je različno močan, od blage oblike do izredno hude, ki se lahko konča s smrtjo, če oseba ne dobi pomoči.

Vaš mož je torej zapadel v delirij, ker je alkoholik. Poškodba mu je preprečila redno uživanje alkohola. Če se ne bi poškodoval in še naprej pil, ne bi zapadel v delirij. To je kratkoročno razmišljanje. V resnici je alkohol že krepko načel duševno in telesno zdravje vašega moža. To, da se vam zdi prijaznejši, če je pijan, je precejšnja ovira za zdravljenje alkoholizma. Zaradi takega odnosa imate lahko še veliko nepotrebnih težav in skrbi, ko bo mož resno zbolel. Verjetno ima že težave z želodcem in se ne prehranjuje zadovoljivo. Temu se lahko priključijo še jetrna ciroza, vnetje trebušne slinavke, okvara srčne mišice, spremembe na koži, polinevritis, atrofija možganskega tkiva in posledično demenca in še bi lahko naštevala. Težave, ki si jih bo vaš mož nakopal in seveda tudi vi, se ne dajo primerjati z naporom, ki bi ga oba morala vložiti v to, da bi nehal piti.

Zdravljenje alkoholizma poteka različno. Z možem se lahko pogovorita, katera možnost bi vama najbolj ustrezala, in se posvetujeta z osebnim zdravnikom. Izbirata lahko med bolnišničnim zdravljenjem, ambulantnim zdravljenjem, med skupinami anonimnih alkoholikov. Oba bosta morala spremeniti način razmišljanja in način življenja. To ni lahkotno opravilo, ampak zahteva resno in vztrajno delo in sodelovanje. Najtežji je začetek, pozneje pa se bodo verjetno pojavljale krize, ki se jih bosta morala oba naučiti prebroditi. Naj bo vaša novoletna želja zdravljenje alkoholizma, kar bo najlepši dar vsej vaši družini.