Najhujše posledice bosta trpeli vaši hčerki

Spoštovana gospa, najbrž povsem dobro veste, da mož trpi zaradi kroničnega alkoholizma. Za ta sindrom zasvojenosti obstajajo dobre možnosti zdravljenja, in sicer tako ambulantnega kot v bolnišnici. Vendar pa mora alkoholik sam privoliti v to, da se bo zdravil in družinski člani pri obravnavah sodelujejo. Proces je dolgotrajen. Ne obsega samo abstinence, ampak tudi spremembo življenjskega stila vse družine. Vaša vloga pri tem, da sprejme zdravljenje, je aktivna, ne morete preložiti na druge tistega, kar morate pač storiti sami. Če mu hčerki in vi toliko pomenite, da bi se bil pripravljen odreči alkoholu, morate bolj odločno kot doslej zahtevati od njega, naj se zdravi.

Skrbi pa me, ker vse tri pretepa. Če ste se vi sprijaznili s tem, prav. To je vaša svobodna odločitev. Kako pa morete dopustiti, da pretepa hčerki, ki si sami ne moreta pomagati, je druga stvar. Sami opažate, da z njima ni vse tako, kot bi moralo biti. V šoli nista uspešni, iščeta si čudno družbo, vsega, kar doživljata, pa niti ne veste. Najhujše posledice moževega alkoholizma in vaše strpnosti bosta trpela otroka.

Res se kot naslednja rešitev, če zdravljenje odpade, ponuja ločitev. Družina, kot si jo vi predstavljate in kot se razume od srednjega veka, že zdavnaj ni več temelj naše družbe. Bolj so to skupnosti, ki temeljijo na spoštovanju, podpori, pripadnosti in so dovolj odprte, da se skoznje pretakajo različne misli, pogledi in ljudje. Kot se običajno dogaja v naših medijih, uporabljate besedo nestrpnost, ne da bi prepoznali bistvo pomena besede. Malo se ozrite okoli sebe in videli boste, da ne bi bili osamljeni, najbrž manj, kot ste zdaj.

Mogoče bi bilo za začetek za vas lažje, da se pogovorite s strokovnjakom, se vključite v katero od skupin svojcev, preberete čim več literature o alkoholizmu in njegovih posledicah ter tako dobite čim več informacij.

Vzemite si čas in temeljito razmislite, kaj boste storili, in pri tem mislite tudi na hčerki! Kakor koli se boste odločili, pot ne bo lahka, vendar imate možnost, da zaživite lepše kot zdaj.