Obiščite psihiatra

Opisujete pojavljanje telesnih motenj, zaradi katerih ste opravili že vrsto pregledov in preiskav, pa je vse v mejah normale. Vse kaže na to, da ste telesno vendarle zdravi. Nihče pa ne trdi, da je vse v redu z vami. Zdravniki so vam celo že omenjali psihično naravo vaših težav. Čeprav se vam to zdi nemogoče, ker je, kot pišete, vse v najlepšem redu, obstaja tudi ta možnost. 

Somatoformne motnje, kamor bi najverjetneje lahko šteli tudi vaše težave, niso omejene samo na en organ, denimo na pljuča ali srce, ampak se selijo po različnih organih in delih telesa. V osnovi ne moremo najti nobene telesne bolezni. Navadno so tegobe dolgotrajne in se pogosteje pojavljajo pri ženskah. Prve zametke takega odzivanja lahko opazimo že v adolescenci ali zgodnjih odraslih letih. Ni tako redko, da jih opazimo tudi pri drugih članih oziroma članicah družine. 

V psihodinamiki pa stopa v ospredje zatiranje jeze proti drugim in usmerjanje jeze nase. Pogosto imajo osebe s takimi težavami nizko samospoštovanje in izrazite občutke krivde, zlasti v medosebnih odnosih. Močno se zavedajo socialnih norm in dajejo vtis, da so prijazne, pridne, prilagodljive. Težko izražajo svoje potrebe in želje. Pogosto se počutijo zatirane in izkoriščane, čeprav tega ne omenjajo. Nekatere imajo že iz otroštva privzet vzorec, da morajo biti odvisne od močnejšega partnerja. V odnosu so nezadovoljne in necenjene, vendar se ga bojijo končati. Vse opisano povzroča v človeku napetost in neopredeljen strah, kar pa se izraža v specifičnih telesnih simptomih, recimo s težkim dihanjem, zbadanjem pri srcu, bolečinami v glavi. Pogosta spremljevalka je depresivnost. 

Zdravljenje z zdravili je priporočljivo predvsem v akutnih obdobjih izrazitejše anksioznosti in depresije. Pravo spremembo lahko prinese psihoterapija, med katero oseba prepozna dinamiko svoje težave in spremeni svoje odzivanje. Pomembna je tudi podpora terapevta v stresnih okoliščinah. Osebe s somatoformno motnjo so nemalokrat nagnjene k menjavanju zdravnikov, zlorabi psihoaktivnih snovi ter opravljanju brezštevilnih in nepotrebnih preiskav in pregledov. Dobro sodelovanje psihoterapevta in pacienta močno zmanjša te možnosti. 

Mogoče sem z napisanim pripomogla k temu, da boste vendarle obiskali psihiatra. Telesne bolezni ste že izključili, zato je na vrsti psihiater, da ugotovi, ali gre res za somatoformno motnjo, ki se mi je zdela iz vašega pisanja najverjetnejša, ali pa gre nemara za katero drugo motnjo, česar pa se ne da ugotoviti iz kratkega pisma.