Spomnite se, zakaj ste izbrali moža

Draga bralka,

najlepša hvala za vaše pismo. Vaša odločitev, da ste za življenjskega sopotnika izbrali moškega, ki vam predstavlja stabilnost in zavetje, ni nič nenavadnega, saj vsi ljudje iščemo varnost. Želimo si varno okolje, varno službo, varen partnerski odnos, a slej ko prej vsak izmed nas ugotovi, da pravzaprav nič od naštetega ni varno ali za vedno. To spoznanje verjetno muči tudi vas, saj se vam zdi, da kljub varni izbiri niste povsem srečni.

Ljubezen in strast vsak izmed nas doživlja po svoje. Gre za občutke, enako kot v primeru varnosti in sreče. Po vaših besedah tudi v preteklem odnosu z vašim bivšim niste čutili vsega, kar iščete. Bili sta ljubezen in strast, a ni bilo varnosti in sreče. To sta na koncu postala močna faktorja pri odločitvi, zakaj ne vidite prihodnosti z njim. Namesto da zdaj dvomite o svoji odločitvi, se vprašajte raje, zakaj v odnosu niste občutili teh stvari? Kaj so bile lastnosti vašega bivšega partnerja, oziroma kaj je počel, da se niste počutili varno in srečno? Morda vam bo racionalen pogled na situacijo pomagal razbliniti sanjarjenje o bivši ljubezni.

Na vašem mestu ne bi hitela k bivšemu, ampak bi se raje vprašala, zakaj v novem odnosu hrepenite po pretekli strasti in kako lahko zanetite močnejši ogenj med vama z možem. Dinamika medsebojnih vplivov v družini je zelo kompleksna zadeva in včasih gre zgolj za obdobje, ko se strast ohladi, vzroki pa so lahko zelo različni, od stresa v službi, do pomanjkanja časa in pogovora med partnerjema. Seveda pa obstajajo različni načini, kako lahko strast spet prebudite. Za začetek si vzemite čas le za vaju. Rezervirajta si dan ali večer, ko se kot nekoč, ko sta bila še sveži par, odpravita na romantični izlet, večerjo, sprehod ali kar koli drugega, kar vaju bo spravilo v dobro voljo in vaju zbližalo. Včasih je treba le spremeniti okolje, da se znova ugledata v romantični luči in za kratek čas pozabita na bremena družine in okolice.   

Ne pozabite, kakovost odnosa med očetom in materjo ne vpliva samo na osebno srečo in zadovoljstvo zakoncev, temveč tudi na družinsko vzdušje. Mati in oče namreč gradita »čustveno gnezdo«, v katerem otrok odrašča. To, kakšnih vedenjskih in miselnih vzorcev se bodo otroci »nalezli« in jih v odraslosti ponesli v svoje samostojno življenje, je tako zelo odvisno od »čustvenega gnezda«, v katerem se otrok razvija, zato boste s tem, ko boste negovali vajino ljubezen, naredili tudi največ za vašega otroka.

Vsekakor dobro premislite, kaj si resnično želite, preden storite kaj, kar bi utegnili obžalovati. Ustvarili ste si dom in družino in škoda bi bila, da bi to zavrgli zgolj za spomine na preteklo strastno ljubezen, ki vas na dolgi rok morda sploh ne bi osrečila. Namesto da razmišljate, kaj ste imeli z bivšim, česar v novem zakonu nimate, se raje spomnite vseh razlogov, zakaj ste enkrat že izbrali svojega moža.

Želim vam vso srečo.