Delodajalec se ne sme vmešavati v to, kaj na družbenem omrežju počnete kot zasebnik

Prav zanimivo vprašanje ste mi postavili, pri katerem se soočati dve pravno zavarovani pravici in sicer pravica delodajalca, da delavcu prepove škodljivo ravnanje, ki bi mu utegnilo škodovati (37. člen Zakona o delovnih razmerjih) in pa pravica do varstva zasebnosti, ki je celo ustavna norma (35. člen Ustave RS).

V skladu s 37. členom ZDR-1 se je delavec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki glede na naravo dela, ki ga opravlja pri delodajalcu, materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom delodajalca.

Domnevam, da je vaš delodajalec mnenja, da bi se morali (še posebej) zato, ker ste zaposleni v podjetju, ki se ukvarja s svetovanjem na področju uporabe družbenih omrežij, vzdržati uporabe družbenih omrežij, ki je v nasprotju z »učenjem« vašega podjetja, kako ustrezno uporabljati ta družbena omrežja.

Vendar pa delodajalec pri tem pozablja, da se ne sme vmešavati v to, kaj na družbenem omrežju počnete kot zasebnik, oziroma kakšen zasebni profil imate na družbenem omrežju. Tu gre za dejavnosti v vašem prostem času, na katere pa delodajalec ne sme posegati.