Moški pogosteje varajo kot ženske. Pretekle statistike resnično potrjujejo, da je moški spol bolj nagnjen k skokom čez plot, a to že dolgo ne velja. V različnih državah bi morda odkrili različna odstopanja, a dejstvo je, da v večini družb vara čedalje več žensk. In številka se povečuje izjemno hitro!

Varajo, ker niso ve zaljubljeni v partnerja ali partnerko. Mislite, da so vsi, ki so sposobni skočiti čez plot, brezčutni in hladni? Ni res, lahko so tudi na smrt zaljubljeni v svojega izbranca ali izbranko, pa bodo vendarle naredili usodni korak. Adrenalin je kdaj pač premočan.Varanje je samo telesne narave. Nikakor ne drži! Vsaka izkušnja je subjektivna, lahko temelji zgolj na seksu, lahko pa tudi na rojstvu nove ljubezni. Treba je upoštevati tudi različno interpretacijo varanja: pri moških se mora običajno zgoditi spolni akt, pri ženskah pa je dokaz nezvestobe pogosto že spogledovanje, lahko dopisovanje, ples …

Kdor enkrat prevara, bo vedno varal. Ni res! Resda se je statusa prešuštnika težko znebiti, a vendarle smo si različni. Kolikor je ljudi, toliko je različnih razlogov za morebitni skok čez plot in nikakor ne gre vseh metati v isti koš. Nekdo je morda res nepoboljšljiv, marsikdo pa si ne bi nikoli dovolil enake napake.Varajo, samo če so nesrečni v zvezi. Ni nujno, zanimivo je prav to, da so mnogi povsem zadovoljni v svojih razmerjih, skok čez plot pa simbolizira še tisti drobec, ki jim morda manjka v življenju. Cilj večine tistih, ki varajo, je ta, da obdržijo v razmerju vse, kar je dobro, in spremenijo tisto, kar pač ni. Nekateri si želijo občutka po nadzoru, drugi se počutijo nerazumljeni …

Varajo, ker jim v zvezi primanjkuje seksa. Ne drži. Le slaba tretjina si želi več akcije med rjuhami in zato to poišče drugje, drugi si zapolnjujejo čustveno praznino, se maščujejo partnerju, iščejo želeno pozornost ..

Varajo, ker si želijo končati zvezo. Ne drži, kajti večina si jih ne želi, da bi kdo izvedel za skok čez plot. Le redki začnejo prepovedano razmerje, ker bi si želeli zapustiti partnerja. Po večini si želijo le dopolniti tisto, kar že imajo.Varanje se zgodi načrtno, ne po naključju. Ni res! Izjeme so tisti, ki začnejo iskati drugega človeka, s katerim se bodo potolažili, osrečili itn. Pogosto celo zanikajo, da je preskočila iskrica pri drugi osebi in še dolgo vztrajajo pri prijateljstvu, dokler privlačnost ne postane nevzdržna.

Za varanje je kriva tretja oseba. Neumnost! Nima smisla obtoževati človeka, s katerim vas je partner prevaral, prelaganje krivde in odgovornosti še nikoli ni obrodilo sadov.