O tem piše ameriški psihiater dr. Kenneth Paul Rosenberg, ki že več kot dve desetletji pomaga parom pri težavah v spolnem življenju, v svoji knjigi Infidelity: Why Men and Women Cheat? (Nezvestoba: zakaj moški in ženske varajo?).

Strokovnjak ugotavlja, da njegovi pacienti prihajajo iz najrazličnejših okolij in imajo najrazličnejše poglede na partnerstvo in spolnost, a vendarle pri vseh na odločitev, ali bodo prevarali partnerja ali ne, vplivajo enaki dejavniki. To so možgani s svojimi nevrološkimi strukturami, ki nam jo je namenila mati narava, psihologija uma, ki nam opredeljuje poglede na svet, spolnost, partnerstvo, in kultura, torej družba, v kateri živimo in ki nam pošilja različna sporočila o odnosih.Ti dejavniki so izjemnega pomena, ko se oseba znajde v precepu in se odloča o morebitnem drznem in usodnem koraku, pojasnjuje strokovnjak, ki pravi, da je jeziček na tehtnici značaj posameznika. Ali bo torej dovolil ali se prepričal, da mu zgoraj našteti dejavniki omogočajo, dopuščajo ali celo narekujejo skok čez plot, je torej odvisno tudi od njihove osebnosti.   

Da je varanje njihova pravica, so prepričani narcisoidni: torej tisti, ki so venomer izjemno zadovoljni s seboj in svoje potrebe redno postavljajo na prvo mesto. Tudi ljudje, ki jim primanjkuje sočutja, običajno nimajo zadržkov pri varanju, kajti niso sposobni pomisliti, kako bi takšen korak lahko prizadel partnerja. Vzvišenost je še ena značajska lastnost, ki posameznika lahko prepriča, da je preprosto toliko pomemben, da si preprosto mora privoščiti seksualno avanturo. Takšne osebe so običajno tudi nadvse ponosne na svoje posteljne nastope in so prepričane, da jih bo vsakdo vesel. 
Kdor je impulziven, si bo prav tako zelo verjetno dovolil prepovedano razmerje, saj pred pomembnimi odločitvami zanemarja temeljiti premislek. Mnogi nenehno hlepijo po vznemirjenju: vsakdanja rutina jih dolgočasi, zato še preradi izkoristijo priložnost za postransko zabavo. Tudi na račun partnerja. Nekateri si varanje jemljejo kot varovalo, saj tako partnerju jasno nakažejo, da niso pripravljeni na resno zvezo oziroma si te ne želijo. Nekateri pa so preprosto nagnjeni k mazohizmu: varanje in pogosto posledično neizbežen razhod sta zanesljiv mehanizem samodestruktivnosti.