1. KDO: Inštitut 8. marec
2. KAJ: Skupnost, ki ji uspe vse, česar se loti.
3. ZAKAJ: Ker moramo pustiti za seboj boljšo družbo od tiste, za katero so se borile naše prednice.


Inštitut 8. marec so zaznamovali kampanja #jaztudi, boj za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva in uspešna ohranitev dodatka za delovno aktivnost. Bojujejo se proti ukrepom, ki varčujejo na najšibkejših, in poglabljajo družbene razlike. Lani so Slovence ne samo pripeljali do referenduma za pitno vodo, temveč pomagali doseči volilno udeležbo, ki je s skoraj 87 odstotki glasov zavrnila škodljivo novelo. 

Ožjo ekipo inštituta 8. marec predstavljajo: Nika Kovač, Mojca Lukan, Maja Koražija, Kristina Krajnc, Neža Dvorščak, Tija Jakič, Marja Kodre, Tina Tomšič, Petra Meterc, Tanja Matijašević, Alenka Kreč Bricelj, Jan Štrukelj, Andraž Kos, Zarja Muršič, Edi Klobučar, Gregor Volk, Mark J. Užmah in Sara Ugrin.

Uspeh skupnosti, kot sta ga pokazala množična udeležba na referendumu za vodo in nato njegov uspeh, je unikum ne samo v slovenskem, temveč tudi širšem merilu. »Referendum za pitno vodo je bil edinstven, saj se je v njem povezalo ogromno različnih organizacij, ki so bile pripravljene sodelovati za skupen cilj,« pove Inštitut 8. marec. »Naša ekipa je bila operativno jedro kampanje, ki je skušalo zagotoviti zmago, ki pa se nam je, glede na to, da je svoj glas moralo oddati več kot tristo tisoč volivcev in volivk, zdela ogromen zalogaj. Prepričani smo bili, da bomo bitko izgubili. Zopet se je izkazalo, da obstaja pot, dokler imajo ljudje voljo. Javili so se taksisti in na volišča brezplačno vozili državljane iz domov starejših občanov in občank, v štabu so prostovoljci rezali letake in jih kasneje raznašali po vsej Sloveniji, ljudje so se povezovali in ustvarili lastne, domiselne načine, da bi nagovorili sosede, prijatelje, znance in stare starše in jim sporočili, kako pomembno je oddati glas proti spornemu zakonu.« 

Naš veter v jadra so zgodbe ljudi, ki nam pišejo, ker ne vedo, na koga bi se obrnili. To nas je povezalo in postale smo odločnejše, da ustvarimo prostor, kjer bo njihove glasove nemogoče preslišati. 

Lep obet za boljši svet 

Volivce in volivke so ozaveščali o njihovih pravicah, možnostih glasovanja iz tujine, predčasnega glasovanja, glasovanja na voliščih omnia, in izkazalo se je, da se je njihov mehurček razširil tudi čez mejo, saj so dobivali sporočila tudi od tistih, ki so želeli svojo volilno pravico uveljaviti, čeprav ne bivajo v Sloveniji. »Izjemno nas je ganilo, ko so volivci in volivke pokazali voljo in odločnost, vendar smo šele po uradni razglasitvi rezultatov zares dojele, kakšno moč imamo ljudje, ne glede na to, katere barve je oblast,« nadaljuje. »In to se nam zdi lep obet za boljši svet.« 


Inštitut 8. marec je skupnost, ki verjame v dialog in vsebine, ki jih predstavlja, zato jih vedno znova preseneti, ko se obregnejo ob njihovo mladost, videz in domnevno nezrelost, ko jim očitajo, da so neporočene ali da nimajo otrok, pa čeprav so med njimi tudi poročene in mame. 

Srčna raznolikost 

«Žalosti nas tudi dejstvo, da se namesto konstruktivnega dialoga v medijih pojavljajo neresnične interpretacije naših vsebin,« nadaljujejo sogovorniki. »To kaže na antidemokratično naravo trenutne oblasti, ki je za varovanje svojih privilegijev in politične moči pripravljena narediti kar koli, brez moralnih in etičnih zadržkov. Na žalost to spodbudi tudi posameznike, ki nas na družbenih omrežjih žalijo na različne načine. Vseeno pa ob vsakem takšnem napadu dobimo tudi veliko izrazov podpore, prijaznih besed in spodbude za delo od mnogih, ki jim to, kar delamo, nekaj pomeni.« 

Na svoje prostovoljke in prostovoljce so izjemno ponosni. So raznolika družba srčnih ljudi, ki svoj čas vlagajo v boljši jutri. »Verjamemo, da moramo pustiti za seboj boljšo družbo od tiste, za katero so se borile naše prednice, zato da bomo imele tako me kot tudi prihodnje generacije možnosti ne le preživeti, ampak zares živeti,« strnejo. Zato fajtajo dalje!