Pavel bi rad vsaj trikrat na teden seksal z Marleno, njej se ljubi samo vsake kvatre enkrat. Pavlu je neprijetno, ker si svoje ljubice želi, Marlena, izpolnjevalka njegovih želja, pa je prepričana, da nanjo izvaja pritisk in da s svojimi potrebami pretirava. Oba se zavedata, da imata težave, ki jih bosta morala tako ali drugače rešiti.

Stres uničuje željo

Dejstvo je, da se želja po spolnosti manjša z leti, z boleznijo, da jo uničuje stres, pav tako je normalno, da se v dolgotrajni zvezi mnogokrat zgodi, da eden od partnerjev ne doživi vrhunca. V prvem letu se potreba po seksu zmanjša za približno 50 odstotkov v primerjavi s posteljnimi radostmi, ki sta jih partnerja uživala v prvem mesecu ljubezni. Za ženske upadanje libida ni tako tragično, ker so njihove potrebe sicer intenzivne, ne pa tako vztrajne kot moške. Če pa partner ne popušča in je seksualno zelo močan, se v partnerstvu pojavijo neskladja, in to je eden najpogostejših vzrokov za prepire. Tedaj je nujen odkrit in izčrpen pogovor, če ne pomaga, pa strokovna pomoč.Dame imajo prednost

Tudi zaradi orgazma lahko nastanejo težave. Večinoma je vrstni red tak kot v družbi: dame imajo prednost. Sodoživljanje partneričinega vrhunca je za veliko moških še zadnji zagon do lastne izpolnitve. Če pa se on sili naprej, lahko postane položaj zanjo žalosten. Veliko smolo ima, če ji partner ni pripravljen z drugimi metodami pomagati do orgazma in če se to dogaja pogosto, tragično zanjo pa je, če tak seks postane pravilo. Redko je to moška oblika kaznovanja, večinoma je prezrto načrtno usklajevanje ali mačistično prepričanje, da je seks takšen, kot je, naraven.

V ritmu

V idealnem primeru sta ritma partnerjev približno usklajena. Če pa so razlike v načrtovanju časa zelo velike, jih lahko izravnata s predigro. Predigra v spolnih odnosih pomeni: igranje prej. Kaj se med njo dogaja, je prepuščeno vsakemu paru, zmotno pa je misliti, da je dobra samo za ženske. V poznejših letih je užitek veliko moških odvisen od nje, torej ni samo moška »usluga« ženski. Vsako življenjsko obdobje potrebuje svoje navade, treba se je prilagajati in spreminjati dejanja. To velja za oba partnerja.Kaj pa potem?

Tudi v »potem« so pogosta neskladja. V zrelih letih se srčni utrip med seksom z lastno ženo ne dvigne več tako, kot se je v mladih letih ali kot se dvigne med seksom z novo partnerico. Še vedno pa je dovolj visok, da se po njem oči kar same zaprejo. Spolnost pač ni sedeči šport, utrujenost je vprogramirana. Za veliko žensk je spanec ljubljenega potem izdaja. Kako se lahko tako hitro izmuzne iz njenega objema? Moški gledajo na spečo ljubico z drugačnimi očmi. Ne pripada mu več stoodstotno, vendar ne pripada nobenemu drugemu.

Majhne razlike v želji potem in v tehniki poživljajo spolno življenje, pripravijo partnerje do tega, da se potrudijo in iščejo nove spodbude in možnosti. Vsako zapeljevanje, z besedami ali gibom, pa potrebuje popolno koncentracijo na partnerja/partnerico, in če to sprejmemo, se ne more ponesrečiti.