Fantje pri dvajsetih se bahajo z vzburjenostjo, ženski plamenček poželenja pa kratko zaplapola in ugasne. Speči ogenj se bo prej ali slej prebudil in zasijal v vsej svoji veličini. Se sprašujete, zakaj nekatere uživajo takoj, druge šele pozneje? Bo že držalo, kar lahko preberete v vsaki reviji, namreč da postane seks prijetnejši in razburljivejši z več izkušnjami, močnejšo samozavestjo in bolj sproščenim odnosom do lastnega telesa. Če bi znale to uporabiti že na začetku, bi bilo ljubezensko življenje precej bolj izpolnjeno in svet dosti prijaznejši.

Ameriški antropolog Symons zagovarja tezo, da je ženski orgazem evolucijsko nepotreben, saj v nasprotju z moškim pri oploditvi ni pomemben. Če želja po seksu ženskam ne bi bila tudi v veselje in zabavo, bi človeštvo morda že izumrlo. 

Stroka ni enotnega mnenja

Kaj pravijo tisti, ki raziskujejo ljubezen in vedno znova presenečajo s šokantnimi ugotovitvami? Marsikateri moški je skoraj užaljen, ko se govori o tej temi. Zakaj jih nihče ne vpraša, kako se pri njih razvija seks? Roko na srce: fantje imajo s svojim zadoščenjem zelo malo težav, pač pa jih izkusi prenekatero dekle in ženska. Kar 90 odstotkov moških pri vsakem odnosu doživi orgazem, medtem ko ga pri ženskah le 55 odstotkov.

Vprašanje, čemu je namenjen seks, bi lahko zanemarili, kajti odgovor je jasen: ohranitvi vrste. Raziskovalcem pa se zdi nujno pojasniti, kakšno vlogo igra ženski orgazem. Za oploditev namreč ni pomemben – v nasprotju z moškim. Je evolucijsko naključje, kot trdijo nekateri antropologi? Če naslada ne bi bila ženskam v veselje, bi človeštvo lahko tudi izumrlo. Nekateri raziskovalci imajo o orgazmu pozitivno mnenje. Denimo angleška znanstvenika Baker in Bellis, ki sta ugotovila, da mišično krčenje ob doživljanju vrhunca premika maternični vrat, kar pospeši gibanje spermijev. Manj zapletena in prijaznejša je razlaga dunajske endokrinologinje Gruberjeve. Pri ljubljenju se izloča snov oksitocin, ki pospešuje nastanek asociacijskih povezav v možganih, te pa povzročajo navezanost na človeka. Hormon omogoča ljubezen, zadovoljiv seks pa povezavo med partnerjema.Strast pri tridesetih

Naslada je torej vedno zraven in teoretično bi morala biti poželenje in sposobnost uživanja največja takrat, ko so ženske najbolj plodne. Biološko je to sredi dvajsetih, raziskave pa kažejo, da je zanje spolnost najlepša po 29. letu. Za temi trditvami se torej skriva več kot le biologija. Tako vsaj trdi Lara, ki je pravi seks odkrila šele pred kratkim. Pri njej bi se moški postavili v vrsto in potrpežljivo čakali na svoje trenutke naslade, če bi bilo mogoče. Lara priznava, da prej ni vedela, kaj naj bi se pri seksupravzaprav dogajalo. To so bili prijetni dogodki, a nikdar tako nori, da bi jo spravili ob pamet. Vse dokler ni prišel Erik – vzel si je toliko časa, kolikor je za tako reč treba, ustvaril sproščajoče ozračje in odločilni preobrat. Marsikaj sta preizkusila in naenkrat se je zgodilo. Za nekatere ženske je naslada težava, za druge pa tako samoumevna kot tiktakanje ure. Lari še danes ni lahko, kajti njeno poželenje je muhasta zvezda, ki se vsak večer sproti odloči, ali bo nastopala ali ne.

Larina zgodba potrjuje teorijo o zaupanju, samozavesti in aktivnem seksu. V neki anketi med ženskami, starejšimi od 18 let, ki so jo izvedli psihologi klinike iz Leipziga, je bilo ugotovljeno: seks se mora odvijati pogosteje, da je lahko človek z njim zadovoljen (in nasprotno); v ljubezni je treba znati izražati želje, se razdajati, ljubiti in razkriti del sebe. Zaupanje je sicer težko izmerljivo, a v povprečju so ženske, ki živijo skupaj z moškim, s svojim seksualnim življenjem bolj zadovoljne od samskih.

Poželenje in sposobnost uživanja bi morala biti teoretično največja takrat, ko je ženska najbolj plodna. Biološko je to sredi dvajsetih, raziskave pa kažejo, da je zanje spolnost najlepša po 29. letu. Za temi trditvami se torej skriva več kot le biologija. 

Napake naj ne preidejo v navado

Moški, ki nima domišljije, se ljubi vedno enako: pri takšnem partnerju mora ženska prevzeti pobudo in ga neprisiljeno vpeljati v nove položaje, z razumevanjem in odkritim pogovorom bo v njem uspešno vzbudila zanimanje za novosti.

Brez predigre je seks v njenih očeh okrnjen. Božanje, nežnosti in poljubi ji povedo, da moški z njo uživa in se ji predaja. Žal se mnogi odpovedo predigri tudi zato, ker ne vedo, kako naj jo vzburijo in kaj ji je všeč. Odkrite besede bodo povečale užitke obeh, zato se ženska ne bi smela sramovati svojih želja. Pomembno je, da moškemu ne očita neuspeha, kajti seks ne sme postati bojišče, kjer bi moral imeti eden izmed partnerjev premoč.

Neurejenost, vonj po pivu in tobaku zatreta vsako veselje do intimnosti. Vso pravico ima, da mu to tudi pove, lahko pa izkoristi skupno kopel kot zapeljevanje ali uvod v romantičen večer.

Sem bil dober? Pogosto vprašanje, ki ženske spravlja ob živce in jim daje občutek, da ne gre za ljubezen ali nežnost, ampak za športno zmogljivost, ki uniči skupne trenutke sreče. Res pa je tudi, da želi biti moški dober ljubimec in potrebuje potrditev, ki jo pričakuje. Pohvalne besede lahko izreče pred neprijetnim vprašanjem in poudari to, kar ji prinaša več užitkov. Razumel bo, da ji ne gre za vzdržljivost, temveč za skupno intimno uživanje, ki je lahko enkrat krajše, drugič daljše.Orgazem je učenje

Mešanica odkritosti, preizkušanja, samozavesti in zaupanja osvobaja misli in telo. Morda je zato nekaterim ženskam laže, ker to zaradi značaja in vzgoje odkrijejo v sebi razmeroma zgodaj, druge pa se morajo truditi. Z leti in izkušnjami se človek nauči obvladati sebe in ljubezenske okoliščine, postane bolj odprt in zahtevnejši ne glede na to, ali je sam ali v dvoje. Neodločnega čakanja ni več in morda se zato toliko strokovnjakov strinja, da se najboljši čas v intimnem življenju začne po devetindvajsetem letu. Najlepše je s stalnim partnerjem, ljubezen kot čustvo pa je pri dovolj močni samozavesti manj pomembna, če gre za seks za eno noč, ki si ga človek zavestno privošči zgolj iz naslade.

Za mnogo žensk je orgazem učenje, za katero potrebujejo več let vztrajnosti, medtem ko moški takoj po puberteti ugotovijo, v čem je bistvo. Vse postane preprosto, jasno in lepo – le zakaj je bilo prej tako težko? Da se je tudi seksualnosti možno naučiti, ve vsak terapevt, kajti za učenje ni nikoli prepozno. V bistvu je življenje šola, ki ji človekova ljubezenska biografija določa program. S kakšnim odnosom se človek spusti v razmerje, katere ideje se porodijo njemu, katere skupaj s partnerjem? A v ljubezni je tako kot v življenju nasploh: nič se ne zgodi samo od sebe, saj danes ni več Sneguljčic, ki bi čakale na čudežni poljub. Seks je kot ples: treba je vaditi, da telo po nešteto zavestnih gibih ve, kaj potrebuje in kaj mu je všeč.