Oni dan mi je namreč prijateljica povedala, da pozna kar nekaj žensk sredi tridesetih, štiridesetih, ki ne uživajo v spolnosti. Jih je zaradi tega treba vreči na grmado? Nikakor ne. Ampak mogoče ne bi bilo slabo, če bi svoje življenje podkurile še v čem drugem kot v želji po ugajanju. Mlade ženske, urejene do pičice natančno, ki se po zgledu Kim Kardashian ne smejejo, ker bi lahko dobile gube, inhibirajo svojo strast, ker je ne morejo nadzorovati. In če se ne moreš nadzorovati, potem ne veš vedno, v katerem položaju si videti najbolje, kako se moraš premikati, da bo potem naslednje jutro tvoj moški rekel, da si »dobra v postelji«. Ah, nore ženske so to, boste rekli. Morda, a jih je med nami več, kot si mislite. Takšne, ki pravijo, da je seks obveznost, takšne, ki jih nenehno boli glava, in tudi takšne, ki v seksu uživajo, ker so v stiku s svojim telesom. Privoščijo si užitek in ni jih sram.Mu bom sploh všeč?

Menda presunljivo več kot polovica žensk med seksom hlini orgazem. Zakaj, vedo same. Je pa to skrajno neumno, ni? Če že vsaka dobra šala, ki ne govori o Bosancih, omenja seks, je jasno, da je ta Kranjcem ne samo v kratek čas, temveč da nam tudi pogosto hodi po glavi. No, lažeš o stvareh, ki so ti pomembne, ne? Mislim, rečeš, da si obul nogavici različnih barv zato, ker si hitel, ker si bele pral z rdečimi na devetdeset, ker si se oblačil v temi. Ne zlažeš se, da si to naredil namenoma, ker želiš opozoriti na neenakost v družbi. Vsekakor je pomembno vprašanje, zakaj o spolnosti, in predvsem o orgazmu, tako težko govorimo. V redu, ti nočeš govoriti o tem, ker je tisto, kar se dogaja za vrati spalnice, samo tvoja stvar. Ni problema. A nihče te ni prosil, da po Kongresnem trgu hodiš gola s transparentom: »Občujem enkrat na dva meseca in dobro mi je.«


PREBERITE ŠE: Orgazem: Kako ujeti ritem?


Iskrenost osvobaja

Priznajmo si, da o seksu ne maramo govoriti zato, ker se o njem predvsem veliko (tudi same sebi) lažemo, ker je pomemben vidik tega, kako doživljamo svoje telo in dušo, svobodo v intimi, ljubezen do svojega človeka, s katerim si delimo posteljo, ker pove pravzaprav, kako ga doživljamo po – svoje. Ja, po svoje. Sram, o ta ljubi slovenski sram, ki ravno v spolnosti pokaže perfidnost tega, da nismo v stiku s sabo. Telo se premika, glava lebdi, duša pa umira na obroke z velikim zakaj v oblačku na glavi. Mu bom všeč, če bo videl, kako uživam in sem, ne vem, glasna, ga ne bo strah, če bom povedala, kaj si želim, se mu bom zdela čudna, če bom tiha? Je moralno to, kar počneva? Tri leta sva že skupaj, ne morem mu zdaj reči, da mi ne paše tako ... In še: Moram spati z njim vsaj enkrat na teden, čeprav sem utrujena, kaj če bo šel k drugi ... In tega blabla, ki meče močno senco na naše intimne odnose, pod katero nič ne rase, je še veliko. Izjemno težko je govoriti le o stvareh, ki se nas močno dotaknejo. Tega pa, da ne smete lagati, so vas najbrž tudi naučili. Veste, mogoče boste presenečene nad tem, kako pozitivno bo vaš moški dojel vašo iskrenost o seksualnih vprašanjih. Življenje je prekratko, da bi se odrekale užitkom, ki vam pripadajo.Povejte, če vas je strah

Verjamemo, da sta erekcija in vaginalni orgazem krvna brata, pozabljamo pa, da je velik del užitka v glavi. No, naj vam postrežem s smešnico. Obstaja ženska, ki doseže orgazem vsakokrat, ko si umiva zobe. Ima pač takšne povezave v svojem teleščku, da se zgodi ravno to. Človek bi si mislil, da ima prvovrstno ustno higieno. A ker je reva prepričana, da jo je obsedel hudič, je s krtačke presedlala na ustno vodico. Kakšna škoda.

In čeprav sem na začetku namignila, da bi lahko obstajala povezava med epilepsijo in orgazmom, je v resnici ravno narobe. Kajti pri orgazmu je velik del možganov inhibiran. Možgani med sladostrastjem niso, kako bi rekli, operativni. Zato tudi, ko doživljamo orgazem, ne premišljujejo o položnicah, otrokovih zunajšolskih dejavnostih, o svojem šefu in dejstvu, da si že petič v tem mesecu zamudila rok za oddajo članka. Obstajajo ljudje, ki lahko doživijo orgazem brez kakršnega koli draženja. Sami se spravijo v to stanje. Neka gospa je to redno počela na klopeh v parkcu, ko ji je bilo dolgčas, ali pa, ne boste verjeli, na vagončkih v zabaviščnem parku. Doma se ji ni dalo. Hecna reč. In obstajajo ženske, ki lahko dosežejo orgazem same, a z moškim ... Ne gre. Zato povejte, ljube ženske, kako se počutite! Povejte, če vas je strah. Se vam je v življenju zgodilo kaj takega, da preprosto ne morete, ne znate, nočete?


PREBERITE ŠE: Orgazem, odlično zdravilo


In hormoni!

Ste vedeli, da klitoralni orgazem povišuje raven oksitocina, kar znižuje raven stresnega hormona kortizola? A tudi, če je vaše življenje težko, bo padla tudi spolna sla? Vemo, da moški s spolnostjo blažijo stres. Pri nas ženskah pa, ko smo pod stresom, kortizol naraste. To občutneje poseže v raven našega testosterona, kar prepoznamo v občutku upadle spolne sle. Zvečer nam zato pogosto ni do seksa. Ker se moramo najprej umiriti. Ne pozabimo, da stresni hormon kortizol pri ženskah počrpa tudi zaloge progesterona, ostane nam samo estradiol, ki povečuje občutek tesnobe in depresije. To, ali bo ženska dosegla orgazem ali ne, je stvar tako fiziologije kot čustvenega stanja. Zato: dovolite si biti ljubljene. Emancipacija se začne, kjer roka ljubeče poboža.Imperativ moškega

Kako močno je v družbi zakoreninjen konstrukt, da je eno in edino bistvo partnerskega odnosa seks? Močno. Zato tudi toliko perja okoli te ocufane kure. Ni seksa, če ni penis erektiran, če nisi dovolj navlažena, če ne doživiš vaginalnega orgazma, če ... V glavnem, če ne seksaš tako, kot si prebrala, da bi morala, skakala cca. eno uro po postelji in zraven vpila »O, moj Bog!«, potem si navadna zguba. Tako pravijo. To, da ležiš na kavču, se z dragim poljubljaš, božaš in imaš lepo, ne, to ni spolni odnos. Ne? Dojemanje spolnosti bi moralo biti celovito. Uživati je treba v vseh občutkih, ki jih premore doživeti tvoje telo. Se vprašati, kaj je tisto, kar meni, ravno meni sproža občutke ugodja, kaj vidim v očeh drugega, in nikakor ne imeti v glavi, da je zanič vse, kar se ne konča s klimaksom. Mislim, da je čas za razširitev pojma orgazma. Kultura ustvarja mite in prepričanja o spolnosti, ki nam povzročajo več škode kot koristi. Orgazem ni samo kontrakcija mišic. V resnici je ljubljenje po meri ženske tisto, kar iz moškega lahko naredi poželjivega ljubimca, ki ga je težko spustiti iz rok. Je že tako, da je Slovenija kljub svojemu t. i. postmodernemu obdobju še vedno zakoreninjena v represivni patriarhalni kulturi. Orgazem, imperativ moškega. Če ga ni, je z žensko gotovo kaj narobe, si misli moški. In me, Slovenke, grešnice, rade verjamemo in prevzemamo nase tudi nahrbtnike, ki bi jih morali nositi drugi šerpe.

»Če bi imel na izbiro, da doživim enkrat v življenju orgazem, seveda z ljubljeno ženo, ali pa da bom napisal toliko in toliko knjig in jih imel objavljenih, v tem primeru, če bi šlo za ali, bi se odločil za orgazem,« je rekel dr. Tine Hribar, Spomenkin soprog. On je pameten človek, on že ve.