Posebno nevšečna so vprašanja o sposobnosti doživljanja vrhunca med spolnim odnosom, saj blokirajo užitek in posledično orgazem. Posneti prizori, ko ženske že ob pogledu na moškega ali njegovem dotiku vzdihujejo, mnogokrat pripomorejo k nižji samopodobi, kje je šele odkrit pogovor z morebitno prošnjo za potrpežljivost ali dodatno stimulacijo, kar vzburjenje in užitek poveča. V prizadevanju, da bi na vsak način ugajala in zadovoljila partnerja, ženska vse bolj zatira lastne želje. Začarani krog je hitro sklenjen, zlasti če se ne počuti najbolje v svojem telesu. Hlinjenje ženskega orgazma je tretje na seznamu najpogostejših neiskrenosti; za letnico rojstva in številom kilogramov. Sicer kdaj pa kdaj tudi moški hlinijo vrhunec. Oba je težko odkriti. Količina ejakulata je različna, zaradi izčrpanosti in nežnosti pa malo partnerjev pomisli po koncu na igro ali resnico. Oboji trdijo, da z lažnim orgazmom krepijo partnerjevo samozavest in užitek. Ali to res drži? Seksualni terapevti naj bi priporočali igranje vrhunca. Trdijo, da se partnerji s pretvarjanjem lahko tako vzburijo, da dosežejo orgazem. Če je igra enkratna ali redka, se zato ne gre preveč razburjati. Če postane redna dejavnost, je čas za iskren pogovor.


Test: Kakšna je govorica vašega telesa?

Na vsako vprašanje lahko odgovorite s številko od 1 do 4. Ena pomeni, da se s trditvijo sploh ne strinjate, 2, da se pod določenimi pogoji, številko 3 si pripišite, če za vas drži včasih, 4 pa, če se stoodstotno strinjate.

1. Vsakodnevna nega telesa mi je popolnoma samoumevna.

2. Kadar se me kdo dotakne, se vedno sunkovito umaknem.

3. Uživam v lenobnem ležanju na kavču.

4. Svoje telo razvajam z izbranimi dišavami.

5. Zgodi se mi, da brez vzroka zadržujem dih, dokler gre.

6. Tudi pri kakšnem kilogramu preveč se počutim dobro.

7. Vsakodnevno gibanje mi je v krvi.

8. Nikomur, niti svojemu partnerju oziroma partnerici, se ne kažem najraje brez obleke.

9. Raje kot seks imam prijetno večerjo.

10. Vedno jem samo zdravo hrano.

11. Ne morem se predati seksu z vso dušo in telesom.

12. Ne maram preveč telesnih dotikov.

13. Vedno pazim, da imam na voljo dovolj časa za zabavo in sprostitev.

14. So dnevi, ko se počutim odlično v vsaki obleki.

15. Doma mi ni pomembna urejenost.

16. Vem, da zdravje ni samoumevno.

17. Na svojem telesu opazim samo napake.

18. Preteklost je gotovo kriva za mojo debelost.


Razvrstite točke in preberite rešitev

Tipi so trije: A, B in C. Odgovori na številke 2, 4, 9, 11, 14 in 16 spadajo k tipu A. Odgovori na vprašanja 1, 3, 5, 7, 13 in 17 spadajo k B. Odgovori na vprašanja 6, 8, 10, 12, 15 in 18 pa k C. Za vsak tip seštejte točke. Spadate v tisto skupino, v kateri ste jih zbrali največ.

Tip A: Zelo dobro poznate povezavo med duševnostjo in telesom. Telo sprejemate kot darilo, na katero morate paziti. Veste, kaj vam nudi, če je zdravo, in kaj pomeni, če se zapustite. Dobro telesno počutje vpliva na vaše razpoloženje bolj kot vsa zdravila. Nič čudnega, da lepo skrbite zanj, redno obiskujete fitnes in pazite na čistočo in nego. Zavedate se pomena zdrave hrane in znate pravilno izrabljati moč. V svojem telesu ste resnično doma.

Tip B: Zaradi vzrokov, ki jih boste mogoče nekoč spoznali, sta si s telesom tuja. Kot da bi bilo telo nekaj, kar ni povezano z vami, nekaj, s čimer si ne znate pomagati. Naj bo pri seksu, kjer se ga pogosto sramujete, ali oblačilih, ko ne veste, kaj vam pristaja. Kot da bi se počutili tujca v svoji koži. Ker pa je resnično dobro počutje vedno tesno povezano s telesom in duhom, bi bilo dobro, če bi svoje stanje razčlenili in se poskusili sporazumeti in spoprijateljiti s telesom.

Tip C: Prepričani ste, da igra vaše telo podrejeno vlogo. Uboga naj vas in vam služi, tudi če ga polnite z maščobami in nezdravo hrano ter mu ne privoščite priložnosti, da se razgiba. Tudi če so vam notranje vrednote najpomembnejše in se trenutno še dobro počutite v svojem telesu, se v resnici predajate iluziji. Če boste še naprej živeli kot zdaj in se ne ozirali na telesna opozorila, se boste kmalu boleče zavedeli zamujenega. Samo da ne bo prepozno.